НОВИНИ

Затягат мерките в области с висока заболеваемост: Плевен, Бургас и Шумен

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 09.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Рекордът по брой заразени днес беше отчетен в област Плевен. За изминалото денонощие бяха регистрирани 154 случая на заразени с коронавирус, а 553 са болните на 100 000 изследвани. 14 лечебни заведения има на територията на областта - в тях 326 са специализираните ковид легла. 239 са заетите и към момента 100 са свободни.

Затова областният кризисен щаб реши на пазари, тържища и на всички места, където се очаква струпване на хора, маските да станат задължителни. Натискът върху болниците се усеща, но ситуацията е под контрол, заявиха от Регионалната здравна инспекция.

"Днес пуснах нова заповед - лечебните заведения, считано от 11 март да направят минимум 15% от легловата си база Ковид, съответно снабдена с персонал и апаратура, за да сме в готовност. Няма напрежение в болничната мрежа в момента. Легла има", заяви директорът на РЗИ-Плевен д-р Илиан Минчев.

В училищата, детските градини и ясли към момента няма да се предприемат мерки и децата ще ходят на училище по установения ред, но на родителите на по-малките деца се препоръчва, ако имат възможност да задържат децата си вкъщи и да ги гледат сами.

От 11 март се преустановява плановият прием и плановите операции за всички 14 лечебни заведения на територията на областта.

Докога ще продължи пандемията от COVID-19? Български математици с няколко сценария

И в Бургас ситуацията е тревожна затова и там от днес маските на открито стават задължителни, а учениците от 5-и до 12-и клас се обмисля да преминат на онлайн обучение. Разкрити са допълнителни легла в COVID отделенията.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров заяви: "Това, което забелязваме като тенденция, като заболеваемост, е че новият британски щам, който е над 90% вече, преобладаващ в област Бургас, а и не само в област Бургас, свали възрастта. Боледуват по-млади хора".

И Шумен е в червената зона с 456 на 100 000 души заболели. Учениците от 5-и до 12-и клас минават на дистанционното обучение, заведенията ще работят до 22.00 часа, засилва се и контролът в хипермаркетите.

Проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен заяви: "Да ги принудим да направят такава организация, че да пускат клиенти в магазина само с количка, а броят на количките да бъдат ограничени като бройка, така че да не надвишават определения лимит в заповедта на министъра на здравеопазването за отстояние между хората".

В Благоевград засега не въвеждат нови ограничителни мерки заради коронавируса. Заболеваемостта в областта все още е далеч от 300 на 100 хиляди души. Ако броят на заразените рязко се повиши веднага ще бъдат въведени нови мерки.

Текст: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докога ще продължи пандемията от COVID-19? Български математици с няколко сценария
Докога ще продължи пандемията от COVID-19? Български математици с няколко сценария
Туристически организации искат отмяна на PCR тестовете
Туристически организации искат отмяна на PCR тестовете