НОВИНИ

Жълт и оранжев код за дъжд, сняг и силен вятър утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 06.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Със силен югозападен вятър и днес продължи преносът на по-топъл въздух и максималните температури за пореден ден са а в широки граници - от едва 3° в районите без вятър и с трайни мъгли, като Враца, Монтана, Ловеч и Плевен до 18 - 19° по Черноморието, в София - 8°.

В близките часове в Източна България ще продължи да духа умерен, временно силен югозападен вятър, с пориви в областите с код жълто до около 80 км/ч. През нощта от северозапад ще нахлува по-студен въздух. Валежите ще се усилват, а със застудяването по високите полета на Западна България и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг.

Валежите ще продължат и утре. Ще се образува снежна покривка, на места до около 15 см. В областите Благоевград, Смолян и Кърджали е обявен код оранжево за значителни валежи от дъжд, в някои райони до около 50 литра на кв. метър. Ще бъде и много ветровито, като в Източна България вятърът през по-голямата част на деня ще остане с посока от юг и температурите там ще достигнат до 12 - 14°. В останалата част от страната съществено ще се понижат, а в Дунавската равнина и високите западни полета ще бъдат около нулата.

И на много места по Черноморието се очакват валежи, но от дъжд. Ще духа умерен, все още южен вятър. Максималните температури ще са между 13° и 15°. Облачно, мъгливо и с валежи - предимно от сняг - ще бъде времето в планините. Снежната покривка ще се увеличава, а по планинските проходи ще има снежни виелици и навявания. Ще бъде и много ветровито със силен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите от западната половина на страната ще ориентира от северозапад и температурите ще се понижат.

Значителни валежи се очакват и почти навсякъде на Балканите. С нахлуването на по-студен въздух от северозапад температурите ще се понижават и в западните и централните райони от полуострова ще вали сняг, а в южните и източните части – дъжд.

У нас през нощта срещу сряда в по-голямата част от страната валежите ще продължат, като по-значителни ще са на места в източната половина, а със застудяването и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг. Очакванията са в сряда валежите навсякъде да спрат, но ще остане ветровито. С намалението на облачността, в четвъртък температурите ще паднат под нулата, но през деня ще започне затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Провежда се среща между "Демократична България" и "Продължаваме промяната"
Провежда се среща между "Демократична България" и "Продължаваме промяната"
Никулден е! Бургас чества официалния си празник
Никулден е! Бургас чества официалния си празник