НОВИНИ

Зрелостниците писаха по "Песента на колелетата" на Йовков

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:02, 19.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Над 49 000 зрелостници днес се явиха на матура по български език и литература. Рано тази сутрин в просветното министерство беше генериран изпитният тест. Матурата започна в 8.00 ч. и трябва да приключва в този момент. Темата за интерпретативното съчинение или есето се падна "Смисълът на благодеянието" в "Песента на колелетата" на Йордан Йовков. Това научихме от самите зрелостници, тъй като Министерството на образованието ще публикува официално темата по-късно днес.

Изпитният вариант беше генериран сред 11 милиона възможности в 5.15 ч. сутринта в Министерство на образованието и науката. За интерпретативното съчинение или есето се падна тема 22. Зам.-министър Мария Гайдарова пожела успех на зрелостниците и припомни, че за да не преписват има засилено видеонаблюдение и че трите модула не позволят купуване и продаване на матурите.

"Ние сме изградили видеонаблюдение, което ще бъде в реално време от център тук в МОН, също така за първи път и във всички РУО. Не може да бъде купена матура, да не се лъжат хората", заяви Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

В 7.00 ч. пред училищата започнаха да пристигат и зрелостниците. Различни - спокойни или напрегнати, успели да се подготвят или не, съгласни, че материал не е трябвало да отпада или напротив.

Ексклузивно: Продават срещу биткойни "отговори" на матурите

Матурата започна в 8.00 ч. Освен видеонаблюдението за реда бдяха и 15 000 квестори. За втора година матурата премина под знака на COVID-19 и засилени мерки за безопасност. Учениците бяха по десет в стая и с маски.

"Така беше и миналата година, те са свикнали вече, няколко месеца са по четири-пет часа с маски, това не ги притеснява. За дезинфекцията - имаме калцуни, маски, всички работни места са дезинфекцирани, така че всички мерки са взети", заяви Асен Александров, директор на 51-во СУ.

Карантинираните ученици също се явиха на матура. По последни данни те са осем, явиха се в отделни стаи, с отделени входове и с ваксинирани квестори. Има и двама болни ученици, но те ще се явят на 26 август. Това няма да им попречи да влязат във висше училище, казаха от министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франк Лампард влезе в "Залата на славата" на Висшата лига
Франк Лампард влезе в "Залата на славата" на Висшата лига
Шампионът Тампа Бей с втори успех срещу Флорида
Шампионът Тампа Бей с втори успех срещу Флорида