В кухнята на Белия дом тече трескава подготовка за приема на американския президент Барак Обама и първата дама Мишел Обама. Двойката ще посрещне близо 50 лидери на африкански държави. На гостите ще се сервират доматена супа, вегетарианска салата, печено говеждо и чийзкейк с капучино. За главния готвач Кристета Комерфорд всичко, сложено на масата, е "кулинарна дипломация".
Кристета Комерфорд: Храната изпраща толкова прекрасно послание. Тук използваме термина "кулинарна дипломация". Наистина вярвам, че с чудесно ястие разговорите вървят по-добре.
С помощта на дузина готвачи Комерфорд подготвя ястие, което да представи американската кухня. То включва продукти и от градината на Белия дом.
Кристета Комерфорд: Използваме и малко подправки от Африка, както и други съставки, които да напомнят на гостите ни за родната им земя.
За кухнята на Белия дом точно това меню се оказва голямо предизвикателство.
Кристета Комерфорд: Трябваше да вземем предвид всички предпочитания, както и религиозните ограничения на всяка страна. Така че имаше доста проучване.
В много отношения кухнята на Белия дом прилича на обикновените американски кътове за готвене. А размерите й са далеч по-малки от тези на Олимпийски басейн например.