Как производителите посрещат новината, че вече ще могат да продават продукцията си директно на потребителите. Наш екип беше в семейната ферма на Ганчо и Иванка Ганеви от село Сребърна. Те отглеждат 17 крави и годишно произвеждат над 30 тона мляко.
Семейство Ганеви нямат работници. Сами се грижат за животните. Опитват се да разширят стопанството, но приходите от продаденото мляко едва стигат за фураж. Новината, че скоро ще могат да продават мляко директно на потребителите, приемат без особен ентусиазъм. Все още не знаят къде и как ще бъдат позволени продажбите.
Ганчо Ганев:
- По-добре ще бъде за нас. Но съмнява ме да бъде без тези изисквания. Аз всеки месец чета "Фермер" и знам какви са изискванията и се чудим какво да правим, даже сме на ръба.
Ганчо не крие, че и сега има редовни купувачи, на които продава мляко в бутилки. Малки количества пласира и в заведения. Казва, че благодарение на този нелегален пазар успява да свърже двата края. Веднъж дори го глобили. Съпругата му пък приготвя домашно сирене по заявка на клиенти. Прави го по бабини рецепти. Въпрос-И колко време зрее?
Иванка Ганчева:
- Е, ние повече го ядем тъй. Като постои и го слагаме в кофички такива от магазините дето сме вземали сирене и слагаме в тези кофички. И на румънци сме продавали.
Перспективата, че трябва да отговорят на редица критерии, за да продават директно, плаши фермерите.
Ганчо Ганев:
- Тука трябва да влязат много пари, а никой не ги дава тези пари.
Въпрос:
- А имате ли самочувствието, че можете да организирате така производството на домашно сирене, че то да бъде чисто, всички хигиенни изисквания да бъдат спазени?
Иванка Ганчева:
- При желание може да се постигне, но все пак е трудно, защото то трябва ежедневно да го работиш. Ние сега правим по желание на някой клиент, а пък ако речеш ежедневно да го правиш като производство става малко трудно вече.
Фермерите са категорични, че каквото и да правят няма да станат конкурентни на големите стопанства. Засега са доволни, че поне няма да ги глобяват, когато доставят мляко на редовните си клиенти.