Десетки гости събра в родопското село Смилян традиционния празник на фасула. Местните производители ги посрещнаха с всички дарове на земята, сред които почетно място бе отредено на едрия смилянски боб.
Десетки гости събра в родопското село Смилян традиционния празник на фасула. Местните производители ги посрещнаха с всички дарове на земята, сред които почетно място бе отредено на едрия смилянски боб.
Празникът по традиция беше открит с гръм на фасулево топче. За всички гости имаше и специални късметчета. За зрителите на „По света и у нас" пожеланието беше: Здраве, щастие, късмет.
Тазгодишната реколта от смилянски фасул е много добра, похвалиха се още
местните производители. Бобеното растение има доказани вкусови качества и е основна съставка в най-различни кулинарни изкушения.
Анета Майорова: Правим и сърми, и чушки пълним, и баници правим, и рула правим, и тиква правим, много работи и всичките са вкусни, защото ни е вкусен фасула.
А когато е направена от смилянски фасул, дори класическата боб чорба се превръща в деликатес. От нея днес успяха да опитат всички жители и гости на Празника на боба в Смилян.
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"