Родните стастици твърдят, че повече от сто и двадесет хиляди българи носят името Николай или негови производни. Това означава, че на днешния ден поне толкова едри риби ще бъдат хвърлени в различни по форма и размер тавички и изпечени за общото благо.
Родните стастици твърдят, че повече от сто и двадесет хиляди българи носят името Николай или негови производни. Това означава, че на днешния ден поне толкова едри риби ще бъдат хвърлени в различни по форма и размер тавички и изпечени за общото благо. Пристрастените към подробностите обаче са категорични, че гостите са поне десет пъти повече от имениците. Това прави и броят на жертвените риби значително по-голям.
Българинът поглъща тонове риба за Никулден. Това сочи блицпроучване по нашите пазари. Количеството се мотивира с факторите празнична настройка и обикновена лакомия. Тонажът може и да е леко преувеличен, но пък звучи достоверно, като се има предвид, че на празник народът забравя за кризата. Въпреки това българинът леко е занижил
покупките в този ден.
Фердес Мюмюн – продавач на риба: "Е, яде, но се
лишава. Много се лишава. Не е като минали години, както беше."
Отчетливо се забелязват и наченки на еволюция във вида риба, който трябва да се сложи на масата. Освен любимите шарани и толстолоби, хората все по-често хвърлят по едно око и към екзотични за недалечното минало видове. Сьомги, ципури и лавраци също се появяват спонтанно по някои трапези, но основно, за да се покаже финансов ръст. По-обикновените българи не изключват и класните местни видове.
И в условията на депресия обаче хората не стават вманиачено пестеливи. Те се придържат към традиционните рецепти, дори добавят продукти, които превръщат един никулденски шаран в нещо като коледна пълнена пуйка с кюфтета. И тези рецепти се споделят на висок глас пред аквариумите, в които шараните тревожно изживяват последните си мигове, преди да получат отривист удар със сап в главата.