Вино ще се нарича напитка, направена само от грозде, добавянето на спирт се забранява, добавянето на захар ще става, само ако има нужда. Това се залага в проектозакона за виното и спиртните напитки, приет от правителството вчера.
Вино ще се нарича напитка, направена само от грозде, добавянето на спирт се забранява, добавянето на захар ще става, само ако има нужда. Това се залага в проектозакона за виното и спиртните напитки, приет от правителството вчера. Този закон определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки.
Да поговорят за виното в сутрешния блок на БНТ събрахме Красимир Коев, директор на Агенцията за лозата и виното, Вили Гълъбова, сомелиер, и Емил Коралов, собственик на сайта Di Vino.bg и създател на сп. "Меню" и "Бакхус".
Според Емил Коралов важното в закона е, че регулацията и следенето, какво се случва в бранша, преминава към Агенцията за лозата и виното. А добавянето на захар не е най-страшното. Но така хората ще бъдат спокойни, че няма добавяне на захар, каза Коралов.
Вили Гълъбова смята, че при производството на вино няма толкова нарушения, колкото при другите спиртни напитки. Затова е трябвало да има разделение в два отделни закона, но въпреки това и в този закон разделение съществува - по различен начин документът регулира и третира двата вида производители. Нарушения при виното няма и хората могат да бъдат спокойни, твърди Гълъбова.
Инж. Красимир Коев, директор на Агенцията за лозата и виното, заяви, че законът е изработен със съдействието на браншовите организации и е съобразен с исканията им. А на потребителите се гарантира, че написаното на бутилката за сорта и вида грозде, от която е направено виното, е вярно.
Вижте какво още казаха тримата специалисти във видеофайла.