НОВИНИ

Кръводаряването и вампиризмът

Освен хуманен акт кръводаряването е и полезно за организма. Днес учените преосмислят някои стари практики за лечение от средновековието с кръвопускане. Оказва се, че в определени случаи това наистина помага в лечението. Това са част от любопитните факти от предаването „Красива наука", което получи голямата награда на М-тел медия мастерс и център за развитие на медиите. Освен любопитни факти от науката за кръвта, от учените разбираме, че митовете за вампирите имат своите основания. Ще ви припомним любопитни факти от награденото предаване.

Мария Чернева
от Мария Чернева
11:46, 08.04.2012
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Освен хуманен акт кръводаряването е и полезно за организма. Днес учените преосмислят някои стари практики за лечение от средновековието с кръвопускане. Оказва се, че в определени случаи това наистина помага в лечението. Това са част от любопитните факти от предаването „Красива наука", което получи голямата награда на М-тел мастерс и център за развитие на медиите. Освен любопитни факти от науката за кръвта, от учените разбираме, че митовете за вампирите имат своите основания. Ще ви припомним любопитни факти от награденото предаване.

Мария Силвестър:
- Наздраве, уважаеми зрители!

Не, пиенето на кръв не е за препоръчване – съдържа малко витамини и твърде много соли. Така че вампирите са обречени на хипертония и скорбут. Не им стигат останалите им проблеми, които са си съвсем реални. Описани не от митове, а от медицината като симптоми на едно зябаляване.

Христо Колев - биохимик:
- Една генетична болест, която се казва порфирия.

Заради повреда в ген, в организма липсва един от ензимите, отговорни за образуването на хемоглобина в червените кръвни клетки. И вампирите, или порфириците, са бледи, защото страдат от анемия. Освен това в кожата им се натрупва един от междинните продукти за производство на хемоглобин, който става токсичен на слънце

Христо Колев:
- Тези съединения, които са се натрупали в кожата ще причинят жестоки изгаряния.

И очите им стават чувствителни, лесно се възпаляват – оттам и кръвнишкият им поглед. И определено е добре да избягват чесъна. Той има противосъсирващо действие, което може да убие порфириците, които и без него имат проблем със съсирването. Съвсем истински са и проблемите им с венците и оголването на зъбите, които изглеждат по-дълги. Друг е въпросът защо тази изключително рядка болест е породила такова глобално суеверие.

Владимир Сотиров – психиатър:
- Стахът от неизвестното. Има твърде много пространство, огромни пространства, в които нямаме никакви ориентири и трябва да ги населим с нещо, защото нашият мозък не може да понесе и да разбере вакуума, празното пространсво, нищото. То предизвиква в нас почти първичен психотичен ужас.

Освен мита, от тъмното средновековието актуален става и един друг метод на лечение - кръвопускането.

Д-р Чавдар Ботев – хематолог:
– Метод за лечение на хепатит чрез кръвопускане, при което се понижава нивото на желязо в кръвта и което води до много по-неблагоприятна среда за вирусите и те се размножават много по-бавно.

Науката за кръвта днес с лекота отговаря и на куп други загадки – като синята кръв на благородните рицари, различното харесване между половете и ролята на кръвни групи в защита от болестите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международна хроника
Международна хроника
Езикът на цветята
Езикът на цветята