НОВИНИ

Вежди Рашидов: Никога отношенията ни с Турция не са били толкова приятелски

Председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов беше част от официалната делегация, която вчера посети Турция. За знаковата визита на българската делегация Рашидов разказа в "Още от деня". По думите му никога отношенията ни с Турция не са били толкова приятелски.

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 14.06.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Онова, което е най-хубаво, че откакто е правителството на Борисов, никога отношенията ни с Турция не са били толкова приятелски и толкова добри. Те станаха приятелски. А помня първата среща, когато се посрещнаха господин Борисов и господин Ердоган - много официално, много строго и излязоха от една среща "братко" да си казват. Това са знаци за това, за неща, които се случват като химия, като дипломация, като отношения между двама човека, заяви Вежди Рашидов.

Той не може да каже дали датата на визитата в Турция е специално подбрано за рождения ден на премиера, но каза, че посрещането е било "много приятно и много човешко, и приятелски направено".

Рашидов заяви, че се възхищава на Борисов за неговото израстване на политик, който премина в държавник, което е много полезно и добре за България. Неговата роля на балансьор, на човека, който има диалог, търси баланса и доброто отношение, както в Европа, така и със съседите, изиграва важна роля. Неслучайно на него му се пада важна роля, заяви още Вежди Рашидов.

Като крайна граница на ЕС България играе важна роля и спокойствието на границата, гарантира спокойствието не само на България, но и на Европа. Онова, което Борисов, който още на първата среща успя да изтъргува, е спокойствието на българската граница и българската държава, категоричен е Вежди Рашидов.

По думите му и Брюксел започна да има все по-голямо доверие на политиката на правителството ни. Провежда се една добра дипломация с Турция, каза Рашидов.

Темата ДОСТ също е била проговорена на срещата в Анкара, но много кратко заради по-големите политически и икономически теми.

Онова, което беше изговорено е, че ако се засегнат правата и свободите на българските граждани, които са от някакъв етнос, независимо български или турски, разбира се, естествената роля на турската държава, ако са засегнати турците в България, да заеме някаква позиция. Респективно, ако интересите на българските граждани в чужбина бъдат засегнати, разбира се, че държавата ни трябва да поеме някаква позиция, каза Рашидов.

Борисов също е поставил проблема взаимоотношенията да са толкова добри, че и азерският и руският газ все пак да минат през България, защото това касае енергетиката, икономиката и живота на българския народ, уточни Рашидов.

По време на посещението на българската делегация е имало разговори също за турските инвестиции, за стокообмена и за теми, които касаят интересите на България, допълни Рашидов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново „Театрална ваканция в музея” в Русе
Отново „Театрална ваканция в музея” в Русе
Генералният консул на САЩ пред БНТ: За по-строгия режим за издаване на визи
Генералният консул на САЩ пред БНТ: За по-строгия режим за издаване на визи