НОВИНИ

9 юни - Международен ден на архивите

Днес на международния ден на архивите Държавната агенция "Архиви" представи свои нови попълнения, сред които архивни документи на великия бас Борис Христов и на журналиста и общественик професор Марко Семов. Представена беше също така и обновената експозиция от старопечатни еврейски книги.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
19:27, 09.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
юни международен ден архивите

Дисертационни трудове, публикации, романи,писма, това са само част от новите постъпления в Държавната агенция "Архиви".

"Започна предаването на личния фонд на архива на бившия български президент Петър Младенов, който се дарява от неговата дъщеря Татяна Младенова. Другото, което имаме като постъпление, това е лична документация, с която ще оформим и един личен фонд на големия български глас Борис Христов. Постъпи и личния фонд на покойния професор Марко Семов, дарен ни от неговата съпруга." Това сподели пред БНТ доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

Агенцията по архивите е получила също така и пълният архив на съюз "Истина". Благодарение на новата получена информация до края на годината се очаква да бъде изготвен и пълен списък на жертвите загинали във войните за национално освобождение и обединение.

От новата година Държавна агенция "Архиви" започва и работа по изготвяне на пълен списък на жертвите на комунистическия режим. Сред нейните основни приоритети са също така електронното архивиране, обогатяването , опазването на Националния архивен фонд, както и неговото популяризиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отзвук в световните медии за речта на президента Плевнелиев в ЕП
Отзвук в световните медии за речта на президента Плевнелиев в ЕП
Нов режим на светофари след репортаж на БНТ 2
Нов режим на светофари след репортаж на БНТ 2