НОВИНИ

"Амнести интернешънъл": Реториката на омразата е основен проблем през 2016 г.

Реториката на омразата е основният фактор, нарушаващ правата на човека за миналата година. Това сочи докладът на правозащитната организация "Амнести интернешънъл". Сред световните лидери, които използват именно такава реторика, са американският президент Доналд Тръмп и турският държавен глава Реджеп Ердоган.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
06:44, 22.02.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Освен Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган, унгарският президент Виктор Орбан и филипинският президент Родриго Дутерте са сред лидерите, които разединяват хората със своят реторика. Според Амнести интернешънъл те преследват безмилостно цели групи от обществото, нарочват ги за изкупителни жертви и разпространяват идеята, че някои хора са по-малко човечни от другите.

Първите, които попадат на прицела на лидерите, са бежанците. Пример за това е указът на Тръмп, който затвори временно границите на САЩ за бежанците и за гражданите на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население. Правозащитната организация посочва и "незаконното и безотговорното" споразумение, сключено между ЕС и Турция, позволяващо да се изпращат кандидати за убежище обратно в Турция.

В доклада се подчертава, че 2016 г. е била годината, в която "циничното използване на риториката "ние срещу тях" на упреците, омразата и страха е придобила глобална популярност до ниво, невиждано от 30-те години на миналия век", когато Адолф Хитлер е бил на власт в Германия. Документът подготвен от Амнести интернешънъл съдържа 408 страници, посветени на нарушенията на правата на човека по света. В него се документира състоянието на правата на човека в 159 държави през 2016 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масови протести в Боливия срещу Ево Моралес
Масови протести в Боливия срещу Ево Моралес
Днес теглят жребия за номерата на партиите на изборите
Днес теглят жребия за номерата на партиите на изборите