НОВИНИ

България бе избрана за член на Съвета по правата на човека на ООН

В рамките на 73-ата сесия на ОС на ООН в Ню Йорк България бе избрана днес за член на Съвета по правата на човека (СПЧ) за периода 2019-2021 г. 180 от общо 188 присъствали и гласували държави-членки на ООН подкрепиха страната ни. Резултатът на България е пети сред осемнадесетте страни-кандидатки за член на СПЧ и първи сред страните-кандидатки от ЕС, заедно с Италия.

българия избрана член съвета правата човека оон
bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 12.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

За първи път България издига кандидатурата си за този орган. Избирането на страната ни за член на СПЧ е признание за активната ѝ политика в сферата на правата на човека на национално и глобално ниво. България е поела ангажимент да подпомага независимостта на структурите на ООН по правата на човека, както и да работи за защитата на правата на детето, равенството на жените и мъжете, правата на хората с увреждания, създаването на толерантни общества и др., отчитайки ангажиментите по изпълнение на Целите за устойчиво развитие 2030.

Съветът по правата на човека (СПЧ) е междуправителствен орган в рамките на системата на ООН, отговарящ за насърчаването и защитата на правата на човека по света и за справяне със ситуации на нарушения в тази област. Съветът има правомощието да обсъжда всички тематични въпроси и ситуации на правата на човека, които изискват вниманието му през цялата година, както и да прави препоръки по тях. Органът заседава в Службата на ООН в Женева. В него участват 47 държави, които се избират от Общото събрание на ООН. При избора се взема предвид приноса на всеки кандидат за насърчаването и защитата на правата на човека, както и поетите от него доброволни ангажименти в тази сфера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Лавров с обвинение към Вселенския патриарх
Сергей Лавров с обвинение към Вселенския патриарх
 Драгомир Стойнев: Никой не приема новите модели за реформа в здравеопазването
Драгомир Стойнев: Никой не приема новите модели за реформа в здравеопазването