НОВИНИ

България и Русия се споразумяха за АЕЦ "Белене"

Русия се отказва от солените лихви, които страната ни дължи по задълженията за реакторите на АЕЦ "Белене". Това обяви днес енергийният министър Теменужка Петкова преди заседанието на Министерския съвет.

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 26.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Така лихвите от близо 45 милиона евро, трупани от юни месец, когато излезе решението на Арбитражния съд в Женева досега са опростени. В замяна на тяхното отпадане, България се ангажира да се издължи напълно на руската страна до 15 декември. Общата стойност на задължението ни след направените корекции е в размер на 601 милиона евро. Освен това стана ясно, че до 5 декември България ще може да види изградените реактори.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката
С това споразумение ние на практика затваряме една страница от отношенията които до този момент създаваха определен проблем в нашите в нашите двустранни отношения в замяна на това нашите партньори от Атомстройекспорт се отказват от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението 14 юни 2016 та година до датата на плащане - това са онези лихви в размер на 167 хиляди евро на ден.

Кирил Комаров - първи зам.-генерален дир. на Росатом
Условията които бяха представени от г-жа Петкова са такива, каквито тя каза, очакваме постъпване на средствата , които ще погасят дълга до 15 декември. Благодарен съм на правителството, лично на премиера Борисов, на финансовия министър, както и на г-жа Петкова, затова, че много оперативно успяхме да решим въпросите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти от ромски произход получиха стипендии
Студенти от ромски произход получиха стипендии
Белослав празнува на Димитровден
Белослав празнува на Димитровден