НОВИНИ

Над 2 милиона българи живеят под прага на бедността

Над 2 млн. българи живеят под прага на бедността, като близо 80% от домакинствата в България нямат нужните средства за нормален живот. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
15:23, 26.10.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Средно на човек от четиричленно домакинство издръжката на живота е близо 559 лв. за месец септември. Тези пари покриват разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт.

С повече от тази минимална сума на месец разполагат милион и 600 хиляди българи. От КНСБ отбелязват, че се запазва високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота.

Виолета Иванова - Институт за социални и синдикални изследвания, КНСБ: Нашите очаквания са, че издръжката на живота и през следващото тримесечие ще намалява, при нулев ръст на инфлация. Причината е, че в бъдеще не се очертават достатъчно индикатори за възстановяване на икономиката. Има някои добри надежди в някои промишлени отрасли, които доведоха до нарастване на заетостта с около 22 хиляди лица за 1 година, но от друга страна, остава проблема с дълготрайните безработни, с обезкуражените лица, които наброяват 161 хиляди. И 35% от тях са лица до 34-годишна възраст.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналисти атакуваха в съда заличаването на данни по дела на сайта на ВАС
Журналисти атакуваха в съда заличаването на данни по дела на сайта на ВАС
ЕП гласува повече пари за България по важни приоритети
ЕП гласува повече пари за България по важни приоритети