НОВИНИ

България потвърждава подкрепата си за Южния газов коридор

Това обяви президентът Румен Радев след среща с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно официално посещение в каспийската държава. Обявено беше също, че от началото на следващата година ще бъде открита директна самолетна линия Баку - София.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:01, 13.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

С тържествена церемония в резиденция Загулба започна официалната визита на президента Румен Радев в Баку. България и Азербайджан са стратегически партньори, посочи в изказването си президентът Илхам Алиев. Сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката, транспорта, туризма са сред основните теми от разговора им.

Илхам Алиев - президент на Азербайджан: България е участник в Южният газов коридор. Това е един голям транснационален газов проект на стойност 40 милиарда долара. В този проект участват седем страни. Азербайджан разполага с огромно находище в Шах Денис и от него може да се доставя газ за България.
Румен Радев, президент на България: Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърждаваме подкрепата си за Южния газов коридор. Азербайджан има ключово значение за ролята на този газов коридор, за инициирането му, за неговата реализация и за неговото съдействие, така че да имаме реална диверсификация в Южна и Централна Европа, за източници и маршрути на доставка на газ.

Насреща не само бяха потвърдени активните политически и икономически връзки, но се премина и към конкретни стъпки, посочи българския президент.

Румен Радев: Добрата новина, разбира се, това е намерението и готовността на ръководството на Азербайджан да открие първа директна линия между Баку и София, и то още от 1 януари следващата година.

Румен Радев потвърди българската подкрепата за подписването на всеобхватното споразумение между Азербайджан и ЕС, тема, която ще е актуално и по време на българското председателство.

Двамата президенти обсъдиха и възможностите за по-тясно сътрудничество в областта на културата, образованието и науката. Румен Радев благодари за подкрепата на фондацията "Гайдар Алиев" за реставрацията на културно-историческите паметници на хълма „Трапезица" във Велико Търново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в ЮНЕСКО заради оттеглянето на САЩ
Напрежение в ЮНЕСКО заради оттеглянето на САЩ
Екоинспекцията в Русе проверява мебелните фирми за отпадъци от производството
Екоинспекцията в Русе проверява мебелните фирми за отпадъци от производството