НОВИНИ

Джереми Корбин ексклузивно за БНТ: Българите са добре дошли във Великобритания!

Опозиционната лейбъристка партия във Великобритания ще работи за това правата на всички граждани от Европейския съюз, включително и българите, живеещи в кралството, да бъдат гарантирани след излизането на страната от съюза. Това заяви специално за БНТ лидерът й Джереми Корбин. Той участва в конференция, наречена "Пътят към Брекзит", организирана от Лейбъристката партия и от Партията на европейските социалисти. Репортаж от Лондон на Цветелина Йорданова и Станислав Ангелов.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Оператор: Станислав Ангелов
19:15, 24.02.2017
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Преди референдума на 23 юни 2016 г. Лейбъристката партия водеше кампания за оставане, но след вота лидерът ѝ Джереми Корбин обяви, че волята на народа трябва да бъде зачетена, а наскоро реагира остро и на идеята на бившия премиер Тони Блеър за организирането на нов референдум за отмяна на Брекзит.

Това не беше резултатът, който искахме, призна на конференцията "Пътят към Брекзит" лидерът на лейбъристите Джереми Корбин. Но решихме да приемем предизвикателството, да приемем решението и да работим за обединяване на страната, както и да я предпазим от катастрофален Брекзит. В момента няма яснота каква ще е съдбата на 125 000 студенти от ЕС в британските университети, както и на значително по-многобройните работници от европейски страни на Острова.

БНТ: Каква ще е съдбата на гражданите на Европейския съюз, които сега работят, учат и живеят във Великобритания след Брекзит?
Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия във Великобритания: За момента те остават, а студентите са добре дошли, както и другите българи, които живеят и работят във Великобритания и допринасят толкова много за нашето общество икономика и обществени услуги. Ние от Лейбъристката партия сме твърдо решени да настояваме правителството да обяви едностранно, че гражданите на ЕС, включително приятелите ни от България, могат да останат в страната и да продължат да дават ценния си принос за нея. Много хора са сключили брак с британски граждани, а стабилността в семействата е важна, също както и британците, сключили брак в България, искат да останат и да живеят в България и разбира се, да могат да посещават Великобритания.

Една от основните цели на Лейбъристите ще е прозрачността на процеса по предоговаряне на отношенията.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия във Великобритания: Да направим така, че да има вот в парламента, когато процесът завърши, а дотогава - достатъчно информиране, така че британският парламент, както и парламентите на всички 27 страни от съюза да имат думата за това какви ще са отношенията между Европа и Великобритания в бъдеще.

В речта си пред форума председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев акцентира върху това, че противодействието срещу антиевропейските настроения е позоваването на истината.

Сергей Станишев, председател на ПЕС: Цялата кампания на тези, които бяха за Брекзит, беше основана на лъжа... И не става дума само за онзи прословут автобус, на който пишеше - ако излезем от ЕС 350 милиона паунда всяка седмица ще влизат в здравната ни каса, което се оказа лъжа, а и за много други неистини, които бяха говорени.

Пример за подобни неистини е миграцията - само 12 процента от имигрантите на Острова са от ЕС, така че Брекзит не решава този проблем, подчерта Сергей Станишев.

Сергей Станишев, председател на ПЕС: Важно е този процес на преговори, който сега стартира, да бъде почтен, защото ако не се каже за онези лъжи, които доведоха до този резултат, те ще продължат.

След края на преговорите, които ще са тежки и сложни, между нас няма да се появи телена ограда, ние ще останем взаимно свързани, изтъкна Сергей Станишев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличението на билета е запълнило финансовата дупка в Столична община
Увеличението на билета е запълнило финансовата дупка в Столична община
Май вече е пролет!
Май вече е пролет!