Делото срещу Станишев приключва по давност

Защитата поиска прекратяване на делото, като посочи, че на 27 януари е изтекла абсолютната давност от седем години и половина.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
17:41, 15.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
делото станишев приключва давност

Делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за 7 липсващи секретни доклади ще приключи по давност. Това стана ясно на заседанието днес в Апелативния съд.

Защитата поиска прекратяване, с мотива, че абсолютната давност от 7 и години половина е изтекла на 27 януари. Прокуратурата не възрази.

Разследването срещу Станишев започна през 2009-та. Тогава бившият съветник в ДАНС Алексей Петров занесе доклад с гриф "поверително" на току що поелия премиерския пост Бойко Борисов. Тогава беше обявено, че документът липсвал от секретното деловодство на Министерския съвет. Този доклад така и не стана част от делото, но даде повод за ревизия.

След години връщания и отлагания - през декември миналата година първата инстанция оправда бившия премиер - като посочи, че няма доказателства нито да е загубил документите, нито че папките са съдържали държавна тайна.

След заседанието адвокат Васил Василев коментира, че клиентът му не би завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата, защото е наясно, че обезщетенията ги плащат хората.

адвокат Васил Василев, защитник на Сергей Станишев:
"Прекратяването е резултат на това, че г-н Станишев не желае и ден повече да търпи това , което прави прокуратурата, изпълнявайки в случая абсолютна поръчка за наказателно преследване. Произволът на прокуратурата в България, на полицията, абсолютно незаконосъобразното предявяване на обвинения, при това целенасочено много пъти и по поръчка срещу политически фигури, е нещо, което може да се спре само чрез съдебна реформа. Към настоящия момент обаче никой не говори за съдебна реформа. Промените във ВСС са буквата "ер голям" от нужната реформа. Нито е достатъчно, нито ще свърши работа. Там същите хора, които кадруваха преди, кадруват и сега. От това няма да се промeни съдебната система."
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Анжела Недялкова e в международното жури на 21-ия София Филм Фест
​Анжела Недялкова e в международното жури на 21-ия София Филм Фест
Българският дунавски бряг се руши и изчезва
Българският дунавски бряг се руши и изчезва