НОВИНИ

Дилма Русеф ще се бори да докаже невинността си

"Преврат" и "Фарс" - така Дилма Русеф определи решението на Сената да бъде временно отстранена от длъжност. То беше взето след бурни дебати и масови демонстрации срещу и в защита на първата жена президент на Бразилия. Ето как се стигна до историческия момент, както го определиха политолози и анализатори.

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 12.05.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

След бурен, повече от 20-часов дебат решението за отстраняването на Дилма Русеф беше взето с 55 гласа "за" срещу 22 "против". Русеф няма да изпълнява задълженията през следващите 180 дни. Дотогава ще бъдат разгледани всички обвинения срещу нея и в началото на ноември Сенатът ще трябва да реши дали да я върне на поста или окончателно да прекрати правомощията й.

Подозират Русеф в манипулация на данните за вътрешния дефицит, за да си гарантира преизбирането през 2014 година, в участие в корупционна схема, свързана с държавна петролна компания Петробрас, както и за рязкото влошаване на бразилската икономика. Според привържениците й решението е "историческа несправедливост", самата тя нарече действията на опонентите си - преврат.

Дилма Русеф: Бях избрана за президент от 54 милиона бразилски граждани. Това е решителен момент за нашата демокрация и за нашето бъдеще. Това, което е заложено в тази процедура по импийчмънт не е само моят мандат, заложено е уважението към изборните резултати, към суверенната вола на бразилския народ и Конституция!

На фона на горещите дебати в Сената по улиците на редица бразилски градвое се проведоха бурни демонстрации срещу и в нейна защита. Социологическите данни сочат, че броят на тези, които стоят зад Дилма Русеф, която има български корени, е почти равен на онези, които й опонират. Русеф няма да изпълнява задълженията си и по време на Олимпиадата в Бразилия, която започва на 5-ти август, а спортното събитие се смяташе за един от най-успешните й проекти. Задълженията на държавен глава сега поема вицепрезидентът Мишел Темер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
160 милиона лева за спешните центрове в страната
160 милиона лева за спешните центрове в страната
ХVІІІ Изложение на техники и технологии в Русенския университет
ХVІІІ Изложение на техники и технологии в Русенския университет