Двегодишен преходен период и избори очакват Судан след преврата

Военните взеха властта в Судан. Предстои двугодишен преходен период, който ще завърши с избори, съобщи министърът на отбраната. Това става след месеци на масови протести срещу президента Омар ал Башир, чийто диктаторски режим продължи близо 30 години.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:50, 11.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Безкръвният военен преврат в Судан започна с влизане на военни машини в района, където е резиденцията на президента в столицата Хартум.

Пред Министерството на отбраната демонстранти скандираха "Той падна, ние победихме". Президентът е отведен "на сигурно място", съобщи военният министър по държавната телевизия.

Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф, министър на отбраната на Судан: Обявявам, в качеството си на министър на отбраната и глава на Върховния съвет за сигурност, падането на този режим и задържането на неговия лидер.

От днес е в сила тримесечно извънредно положение и конституцията се суспендира. Затварят се въздушното пространство - за 24 часа, и границите на страната - до второ нареждане.

Самият Ал Башир дойде на власт с преврат през 1989 г. Международното правосъдие го обвинява във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур.

Но радостта от свалянето на президента се обърна в гняв, когато стана ясно, че Судан ще се управлява от военен съвет. Организаторите на протестите призоваха те да продължат.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кметът на Сливница Васко Стоилков осъди Корнелия Нинова за клевета
Кметът на Сливница Васко Стоилков осъди Корнелия Нинова за клевета
Председателят на БЛС: Кресливи специалисти по здравни грижи протестират пред МЗ
Председателят на БЛС: Кресливи специалисти по здравни грижи протестират пред МЗ