НОВИНИ

Двегодишен преходен период и избори очакват Судан след преврата

Военните взеха властта в Судан. Предстои двугодишен преходен период, който ще завърши с избори, съобщи министърът на отбраната. Това става след месеци на масови протести срещу президента Омар ал Башир, чийто диктаторски режим продължи близо 30 години.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:50, 11.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Безкръвният военен преврат в Судан започна с влизане на военни машини в района, където е резиденцията на президента в столицата Хартум.

Пред Министерството на отбраната демонстранти скандираха "Той падна, ние победихме". Президентът е отведен "на сигурно място", съобщи военният министър по държавната телевизия.

Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф, министър на отбраната на Судан: Обявявам, в качеството си на министър на отбраната и глава на Върховния съвет за сигурност, падането на този режим и задържането на неговия лидер.

От днес е в сила тримесечно извънредно положение и конституцията се суспендира. Затварят се въздушното пространство - за 24 часа, и границите на страната - до второ нареждане.

Самият Ал Башир дойде на власт с преврат през 1989 г. Международното правосъдие го обвинява във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур.

Но радостта от свалянето на президента се обърна в гняв, когато стана ясно, че Судан ще се управлява от военен съвет. Организаторите на протестите призоваха те да продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Сливница Васко Стоилков осъди Корнелия Нинова за клевета
Кметът на Сливница Васко Стоилков осъди Корнелия Нинова за клевета
Коляното на Евелина Николова ѝ попречи за златото на Европейското
Коляното на Евелина Николова ѝ попречи за златото на Европейското