НОВИНИ

Дясната опозиция победи на изборите за горна камара на чешкия парламент

Дясната опозиция печели на втория кръг на изборите за сенатори в Чехия, на които бяха заложени една трета от местата в горната камара на парламента, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
22:23, 13.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света
дясната опозиция победи изборите горна камара чешкия парламент

Управляващите партии "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) и Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) претърпяха поражение, след като избирателите дадоха най-голяма подкрепа на опозиционните десни движения "Кметове и независими" (СТАН) и Гражданска демократическа партия, основана от бившия президент Вацлав Клаус.

На изборите трябваше да бъде определено кои от 236-те кандидати ще заемат 27-те (от общо 81) открити места в чешкия Сенат. На първия тур на изборите преди седмица бяха избрани само двама десни политици, които успяха да съберат по над 50 на сто от гласовете.

;

По данните на Чешкото статистическо управление след преброяването на 99,91 на сто от гласовете на избирателите Гражданската демократическа партия е абсолютен лидер. 10 нейни представители влизат в горната камара на парламента, с което нейната парламентарна група достига 16 сенатори. Групата на партията СТАН получава петима нови членове. С общо 17 сенатори тя ще се окаже най-голямата в горната камара и ще може да назначи свой представител за председател на Сената.

АНО и ЧСДП спечелиха само по едно сенаторско място и ще разполагат само с 20 места в Сената. Комунистическата партия на Чехия и Моравия не получи нито едно място и за първи път от 1996 г. няма да има свои представители в горната камара на парламента.

Избирателната активност на втория кръг беше 16,49 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петковден е!
Петковден е!
Най-малко 19 мирни граждани загинаха при въздушен удар в Йемен
Най-малко 19 мирни граждани загинаха при въздушен удар в Йемен