НОВИНИ

ЕК представи доклад за напредъка на Турция към либерализация на визите

Преди да паднат Шенгенските визи за турски граждани, Анкара трябва да изпълни всички необходими условия, смятат евродепутати. Европейската комисия представи пред Комисията по граждански права на Европарламента последния доклад за напредъка на Турция към либерализация на визите. Следващият ще бъде публикуван на 4 май, а Турция има желание визите да паднат от лятото.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:58, 21.04.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Едно от условията на Турция, за да спре мигрантския поток към Европа, е падане на визите от лятото. Засега Анкара е изпълнила 35 от общо 72 условия, които важат за всяка страна, която иска отмяна на визите за Шенген. Има още задачи за изпълнение, смята Европейската комисия.

Марта Сайджан, Европейска комисия: "Искаме да започне споделянето със службите за сигурност на страните-членки на информация за фалшиви документи на пътници, влизащи в Европейския съюз. По тази точка ситуацията има нужда от подобрение".
;

Макар че Европа е притисната от мигрантската криза, не трябва да се допуска компромис с изпълнението на условията, смятат евродепутати.

София Ин'т Велд, депутат в ЕП от АЛДЕ: "Визова либерализация - да, но не трябва да отслабваме критериите. Те просто трябва да изпълнят
Мари-Кристин Вержия, депутат в ЕП от ЕОЛ/СЗЛ: "Данните на НПО, ООН и Амнести интернешънъл за случващото се в Турция са тревожни".

Турция се съгласи да направи всичко възможно за намаляване на мигрантския натиск върху Европа, като в замяна получи пари и отпаднат визите, а Европа се ангажира да въведе системата за разселване на бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
165 години от рождението на Георги Измирлиев отбелязват в Благоевград
165 години от рождението на Георги Измирлиев отбелязват в Благоевград
Н. Зеленогорски:Задължителното гласуване не е хапчето за болната ни демокрация
Н. Зеленогорски:Задължителното гласуване не е хапчето за "болната" ни демокрация