НОВИНИ

Екатерина Захариева разговаря в Берлин с германския си колега Хайко Маас

Българският външен министър Екатерина Захариева и германският първи дипломат Хайко Маас потвърдиха в Берлин, че на миграционната криза може да има само общоевропейски отговор. Първият ни дипломат подчерта усилията на нашата страна за преодоляване на бежанския натиск към Централна Европа и посочи, че от 2015 г. той е спаднал с 92%.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
11:39, 02.07.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Срещата на българския външен министър с германския ѝ колега се оказа в центъра на дълбоката правителствена криза във Федералната република. Темата бе една от основните в изявленията след разговорите и заради журналистическия интерес. Екатерина Захариева изрази разбиране за сложната ситуация в Германия:

Екатерина Захариева, външен министър: Аз съм убедена, че германските политици ще успеят да сближат позициите се, дори и да не са на едни и същи позиции, така че Европа и Германия да останат стабилни заедно. Нормално има дебати във всяка една от държавите. И много често разделяща е темата за бежанците и миграцията.
;

Хайко Маас изрази опасение, че начинът, по който се водят изострените дебати, застрашава както авторитета на Германия, така и на германското правителство.

Хайко Маас, външен министър на Германия: В момента се намираме не в мача, не дори в продълженията на мача, а във времето за дузпи. Надявам се, че това ще свърши конструктивно днес.

На въпрос на БНТ за отлаганото членство в Шенгенското пространство, германският външен министър изрази подкрепа за присъединяване, но в дългосрочен план.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ядрената програма на Северна Корея може да се ликвидира за една година
Ядрената програма на Северна Корея може да се ликвидира за една година
НАП започва масови проверки по Черноморието
НАП започва масови проверки по Черноморието