НОВИНИ

Европейски дипломати подкрепят отмяна на санкциите срещу компании на Дерипаска

Посланиците на някои европейски страни в САЩ и ръководителят на представителството на Европейския съюз във Вашингтон подкрепят американското министерство на финансите за евентуална отмяна на санкциите срещу компаниите на руския бизнесмен Олег Дерипаска - холдинга Ен+ (En+) и алуминиевия гигант Русал. Това се казва в в писмо на дипломатите, адресирано до американските сенатори, с което ТАСС се е сдобила.

bnt avatar logo
от БТА
22:45, 12.01.2019
Чете се за: 01:16 мин.
По света
европейски дипломати подкрепят отмяна санкциите компании дерипаска

Документът е подписан от посланиците на Австрия, Великобритания, Германия, Ирландия, Италия, Франция, Швеция, както и от ръководителя на представителството на ЕС в Съединените щати.

Авторите на писмото приветстват представения от финансовото ведомство доклад до Конгреса на САЩ за възможно изключване на Ен+ и Русал от санкционния списък.

Според дипломатите продължаването на санкциите на САЩ спрямо ЕН+ и Русал ще се отрази отрицателно на европейския алуминиев сектор и може да лиши от средства за съществуване 75 000 души в Европа.

В документа е отбелязано, че след въвеждането на санкциите алуминиевите заводи в Австрия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Швеция и Великобритания са се сблъскали с повишаване на цените и значителни затруднения при изпълнението на текущите дейности, сключването на нови договори за покупко-продажби и преподписване на съществуващи договори с дългогодишни клиенти.

Освен това според европейските дипломати запазването на санкциите срещу Ен+ и Русал може да доведе до още по-голямо засилване на позициите на Китай на световния пазар на алуминий.

В писмото обаче е посочено, че Европейският съюз подкрепя продължаването на режима на икономически санкции срещу Русия и призовава само за отмяната на ограниченията, които потенциално могат да засегнат "трудолюбивите хора, зависещи от Русал и неговите дъщерни компании и да доведат до отрицателни последици за европейските компании.

На 6 април САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации". Финансовият министър Стивън Мнучин обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са Олег Дерипаска и свързаните с него фирми Русал, Ен+, Базов елемент, Руски машини, Група ГАЗ, Евросибенерго, инвестиционната компания Бе-Финанс (B-Finance) и аграрния холдинг Кубан. Санкции бяха наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на Газпром Алексей Милер и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.

На 20 декември министерството на финансите на САЩ съобщи, че е уведомило Конгреса за намерението си в рамките на 30 дни да отмени санкциите срещу три компании на Дерипаска - Ен", Русал и Евросибенерго - тъй като той се е съгласил да намали дела си в Ен+ (от около 70 до 44,95 на сто), с право на глас за само 35 процента от акциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес остава студено, очакват се нови валежи от сняг
И днес остава студено, очакват се нови валежи от сняг
Хиляди сърби протестират в Белград срещу президента Александър Вучич
Хиляди сърби протестират в Белград срещу президента Александър Вучич