НОВИНИ

Финасова грамотност в училище

Учениците от трети клас на столичното 139-о училище "Захарий Круша" научиха основните правила за това как да се справят с парите си и да определят месечният си бюджет. Откритият урок е част от кампания на Столичната община за финансовата грамотност на учениците.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:32, 10.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Защо служи банката, каква е разликата, между кредитна и дебитна карта бяха сред обсъжданите теми, а според лектора Сашо Чакалски основното, което децата трябва да знаят е:

Сашо Чакалски, изпълнителен директор на банка: "Много е важно децата да знаят, че трябва да печелиш повече, отколкото харчиш."

Като лектори в откритият урок се включиха Дончо Барбалов - заместник кмет по "Финанси и стопанска дейност" и представители на банковия сектор. Третокласниците показаха завидни познания по банково дело.

Александър Иванов: "Ако не ти достигат пари, трябва да ги спестяваш."

Ния Младенова: "Ако не ти достигат пари за нещо, можеш да вземеш от банка. Обаче те после трябва да се върнат."
Дончо Барбалов, зам.-кмет "Финанси и стопанска дейност" в Столичната община: "Такава добра грамотност от деца в трети клас наистина не съм очаквал. Оказа се, че те знаят че когато човек си държи парите в банка, трябва да получи лихва, знае, че ако взем пари на заем от банка, трябва да го върнеш, изобщо много отговорно отношение и добро познаване на деца на тази възраст."

В рамките на кампанията уроци по финансова грамотност ще се проведат в още 10 софийски училища, като за по големите ученици ще бъде организиран и конкурс за ученическо есе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се дестабилизира ли властта след решението на АБВ?
Ще се дестабилизира ли властта след решението на АБВ?
Досиетата Панама вече са достъпни в интернет
Досиетата "Панама" вече са достъпни в интернет