Георги Първанов: На Балканите има нов лидер - американската дипломация

В студиото на „Денят започва с Героги Любенов“ президентът на България в периода 2002 - 2012 г. Георги Първанов заяви, че Българското европредседателство е било успешно, особено в частта си за евроинтеграцията на Западните Балкани. Той допълни, че Скопие гледа към ЕС и НАТО заради компромиси от страна на България и изтъкна, че американската дипломация е новият лидер на Балканите.Георги Първанов засегна темата за модернизацията на Българската армия и заяви, че т.нар. „голям шлем“ от енергийни проекти е бил най-доброто решение за инвестиционни проекти през всичките години на прехода.

от БНТ
09:42, 15.07.2018
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Българското европредседателство е успешно, заяви Георги Първанов, президент на България между 2002 - 2012 г.. Той добави, че всяко едно председателство е успешно, защото такава е рутината на ЕС, без да иска да омаловажава постиженията, сред които е поставянето на темата за Западните Балкани.

Георги Първанов, президент на Р България (2002 - 2012 г.): Очаквах да има шаблонни, стандартни документи, но слава Богу видяхме европейска перспектива за някои от нашите съседки, което може да ни радва.

Скопие гледа към Европа заради компромисите на София, заяви Георги Първанов. Според него името „Северна Македония“ угажда на Гърция, защото снема претенциите на Македония към античната ѝ история, но претенциите към българската история продължават.

Георги Първанов, президент на Р България (2002 - 2012 г.): Събитията показаха, че на Балканите има нов лидер. Това е американската дипломация. Вижте последните дни срещите на Ципрас с вицепрезидента на САЩ. Очевидно, че Щатите са в основата на всичко това, което се случи - дано да е за добро.

Георги Първанов заяви, че добавянето на географски локации към името на Македония остава неприемливо.

;

Според Георги Първанов модернизацията на армията трябва да отива към средства, които могат да се използват за борбата с тероризма. Той добави, че все пак думата има военната експертиза, но изтъкна, че сегашният президент Румен Радев не следва да налага мнението си по въпроса в качеството си на държавен глава.

Георги Първанов, президент на Р България (2002 - 2012 г.): Това че президентът Радев е бил военен, не му дава право да се изказва като държавен глава, налагайки своята експертиза.

Според Георги Първанов президентът Радев наистина е бил изолиран от Европредседателството, но това не му е давало основание да е твърде критичен към постиженията му.

Т.нар. „голям шлем“ от енергийни проекти е бил най-доброто инвестиционно решение през всичките години на прехода, заяви Георги Първанов. По думите му е позитивен факт, че първите държавници бяха на посещение в Москва, което е дало шанс да се деблокират проектите, за което е имало „намеци“. Той отрече обаче да става дума за грандиозни инвестиционни планове.

Георги Първанов, президент на Р България (2002 - 2012 г.): Нещо скромно може да се случи. От газопровода „Южен поток“ остава може би една тръба и то при добро желание не само на Русия, но и от Турция. Що се отнася до „Белене“, там схемата е много по-сложна, защото китайци се спрягат за потенциален инвеститор, стана дума и за французите. сигурно трудно ще минем без руснаците, но това е работа на компетентните звена.

Онези, които са отричали т.нар. „голям шлем“, сега са вече по-склонни да вярват в бъдещето на подобни проекти.

Георги Първанов заяви, че подкрепя идеята за президентска република, но не във варианта, който е в Турция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Футбол с мирис на политика
Футбол с мирис на политика
Владимир Путин: Световното по футбол помогна за разрушаване на митовете за Русия
Владимир Путин: Световното по футбол помогна за разрушаване на митовете за Русия