НОВИНИ

Германия е против прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС

Това заяви в Анкара германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Посещението му, в момент на растящо напрежение между Турция и Европа, придоби особено значение, след като броени часове по-рано той беше номиниран от двете най-големи германски партии за президент.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:48, 15.11.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

60-годишният Щайнмайер беше подкрепен от Християндемократическия съюз, след като неговата Социалдемократическа партия издигна кандидатурата му преди канцлерът Ангела Меркел да успее да номинира консенсусна надполитическа фигура. Очаква се той да бъде избран за президент на 12 февруари идната година от депутатите от Бундестага и представители на 16-те германски провинции.

Щайнмайер изрази днес в Турция раздразнение от обвиненията ѝ, че разрешавайки кюрдски демонстрации на своя територия, Германия подкрепяла тероризма. А по повод заплахата на президента Реджеп Ердоган да свика референдум за европейското бъдеще на Турция, заяви:

Франк-Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия: "Някои в Европейския съюз смятат, че преговорите за членството на Турция трябва да бъдат спрени. Аз съм на противоположната позиция. Но мисля, че решението зависи от самата Турция".

Турският му колега обясни порива към референдум с двуличието и надменността на европейците:

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Вече твърде често виждаме, че Европа забравя колко ѝ е необходима Турция. Заканите на някои външни министри и лидери за прекратяване на преговорите карат турския народ да иска ние да поемем инициативата в тази посока".

37 германски медии публикуваха днес статия от редакционната колегия на "Джумхуриет". В знак на солидарност с арестуваните 10 журналисти и служители на опозиционния турски вестник.

А в Анкара Щайнмайер в крайна сметка констатира, че позициите на двете страни за спазването на основните демократични права след опита за преврат в Турция остават противоположни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движението на булевард „Черни връх“ ще бъде пуснато средата на декември
Движението на булевард „Черни връх“ ще бъде пуснато средата на декември
Трябваше ли НСО да предпази Румен Радев от ябълката на Илиана Беновска
Трябваше ли НСО да предпази Румен Радев от ябълката на Илиана Беновска