НОВИНИ

Германия отваря границата, ако бежанският поток продължи да спада

Европейската комисия ще представи предложения за подобрения на граничния контрол и за обособяване на законни пътища за миграция. Германският вътрешен министър заяви, че страната може временно да отмени засилените мерки по границата си, ако мигрантският приток продължи да намалява.

bnt avatar logo
от БНТ
06:37, 06.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Говорител на австрийското вътрешно министерство съобщи вчера, че броят на имигрантите, които преминават през Австрия на път към Германия, е спаднал до нула. Само преди месец тази цифра е била около 140 души дневно, а преди затварянето на Балканския маршрут бройката беше четирицифрена. Макар заради затоплянето на времето, Австрия да се готви за нов приток на мигранти от Италия, германският вътрешен министър заяви, че не вярва напливът да е толкова голям, колкото преди няколко месеца.

Министърът обаче призова и за допълнителни мерки срещу бежанската криза - според него Европейският съюз трябва да постигне споразумение за размяна на мигранти със страните от Северна Африка, подобно на това с Турция. Докато сирийските бежанци още не са променили миграционния си маршрут, много мигранти от африкански страни се намират в Либия в очакване да прекосят Средиземно море. По-рано подобно мнение изрази и италианският му колега Анджелино Алфано.

Френският президент Франсоа Оланд също се обяви за спешни и ефективни мерки срещу повтарянето на рекордния бежански приток в Европа от 2015 година. Според него, отговорът на имигрантската криза трябва да бъде европейски, в противен случай ще настъпи краят на Шенген и ще бъдат възстановени националните граници - сценарий, който той нарече "исторически регрес". Оланд също така разкритикува закъснението на Европа да създаде картотека на джихадистите, като го нарече "нетърпимо".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самотна майка от Пловдив събира средства за операция на болното си дете
Самотна майка от Пловдив събира средства за операция на болното си дете
Лекарите излизат на национален протест
Лекарите излизат на национален протест