НОВИНИ

Година преди да завърши училище: Момче може да остане без дом

18-годишно момче, настанено в дома за деца, лишени от родителски грижи в плевенското село Тотлебен, може да остане без покрив над главата си. Причината - съдебното решение за настаняване е изтекло с навършване на пълнолетието му, а срокът му не е удължен. Домът е пред закриване, но младежът иска да остане там, докато завърши училище догодина.

bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 31.03.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Единадесетокласникът пожела да бъде анонимен, но се съгласи да разкаже историята си, за да не се повтаря случилото се с него и с други деца. На 18-тия си рожден ден научил, че трябва да напусне дома, в който живее от 7-годишна възраст.

Баш на рождения ми ден, за подарък. Попитах защо - казаха: защото имаш 18 години, вече си навършил. Искам да остана тука, докато завърша 12-ти клас, ако има такава възможност.

От плевенската дирекция за социално подпомагане казаха,че с младежа са водени многократно разговори за настаняване в център от семеен тип, но той отказвал. Има и възможност да се върне при баща си, който декларирал писмено, че ще го приеме. Майка му е починала. Младежът обаче е настанен в дома преди 11 години точно заради агресия от страна на бащата. Оттогава двамата не поддържат контакт. Междувременно с решение на Общинския съвет в Пордим домът в село Тотлебен е закрит от 1 януари т.г, но продължава да работи.

Димитрина Иванова, директор на дома в Тотлебен: Няма определено до кога ще работи дома. С кмета сме говорили много пъти, че когато се изведе и последното дете от дома, дотогава ще функционира домът.

Сега в дома живеят шест деца. Заради предстоящото му закриване настаняването в него е прекратено и затова няма правно основание момчето да получи нова заповед. Да помогне на младежа се заема Слави Михайлов, самият той отраснал по домове и изпаднал в същата ситуация преди двайсетина години, когато станал пълнолетен.

Слави Михайлов, председател на Национално сдружение на сираците: Аз 99-та година по същия начин усетих това, което и той в момента изпитва. Два дена съм висял по улиците, да се моля на институциите, след това ме върнаха. И не мога да си представя, че от 99-та година, а сега сме 2018 година, отношението на социалните служби не се е променило към тези деца. Ако не се бях намесил, момчето от следващия ден го виждам вече да е скитащ, просещ по улиците, без образование, без абсолютно никакъв шанс да завърши образованието си.

Засега пълнолетното момче продължава да живее в дома и да учи в съседен град. С надеждата, че няма да остане без покрив над главата си поне още година, за да завърши гимназията и да работи като тракторист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
AnimeS Expo събира за 13-и път геймъри и фенове на анимето
"AnimeS Expo" събира за 13-и път геймъри и фенове на анимето
Велосипедисти се събират за шествие в София
Велосипедисти се събират за шествие в София