НОВИНИ

Голям военен парад в Москва за Деня на победата над нацистка Германия

В Русия днес честват Денят на победата над нацистка Германия - навършват се 71 години от победата във Великата отечествена война. По традиция празникът ще бъде отбелязан с голям военен парад, който ще премине през Червения площад в Москва. Финалните репетиции бяха проведени през почивните дни.

Георги Петров
от Георги Петров
08:44, 09.05.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

По време на репетициите подвижна бойна техника премина през Червения площад, а звуци от прелитащи самолети огласиха цялата руска столица. Мащабът на парада тази година ще е по-малък от миналогодишното събитие. Планираните разходи по повода са в размер на 210 милиона рубли, което е най-малката похарчена сума за парада от пет години насам.

Почти 10 хиляди войници ще участват в парада наред с около 100 единици наземна военна техника и над 70 армейски самолети и хеликоптери. За първи път в събитието ще вземат участие Националната гвардия на Русия, която бе учредена на 5-ти април тази година с указ на президента Владимир Путин, както и активно военнослужещи жени от руската армия.

На репетициите присъстваха стотици посетители. Денят на победата отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред Съветския съюз в края на Втората световна война. Големите градове в Русия отбелязват празника с различни масови прояви от години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветникът на президента: Гласуването за българите в чужбина е дискриминиращо
Съветникът на президента: Гласуването за българите в чужбина е дискриминиращо
Севернокорейските власти задържаха кореспондент на Би Би Си
Севернокорейските власти задържаха кореспондент на Би Би Си