НОВИНИ

Готвачи показват тайни на молекулярната кухня

Тънкостите на съвсем нов подход към храната бяха представени на първия във Варна мастър клас по молекулярна гастрономия. Той се провежда в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Нора Бочева
17:45, 22.02.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Методът на молекулярната кухня е разработен през 80-те години в Съединените щати от френски учен. Той решава да експериментира като разделя продуктите на молекули и променя тяхното състояние и форма.

Христо Петров – студент във Висшето училище по мениджмънт във Варна
„Това е игра със сетивата на човека. Окото вижда по един начин, ние усещаме вкуса по съвсем друг начин. Виждал съм примерно как може да се направи вкусът на Мохито в едно малко кубче.“

Молекулярната кухня изключва пърженето и ползването на мазнини, а залага основно на готвене на пара. Използва се така наречения метод „Су–вид“.

Станислав Кубарев - готвач
„Това е метод на бавно готвене, при който храната се вакуумира и се приготвя на ниска температура в топла вода. Повечето продукти, които се използват, са натурални.

Молекулярната кухня в комбинация с традиционната може да допринесе за по-атрактивен и различен начин на поднасянето и за вида на храната, смята Атанас Симеонов, който е готвач от 16 години.

Атанас Симеонов - готвач
“Използвам съм тези техники, но за мен е много по-интересно това, че мога да комбинирам този модерен метод с вече традиционните и вече да придадем един различен вкус и една различна визия на ястия, които много добре познаваме, като не се прекалява с този тип кухня.“

Най-много почитатели молекулярната кухня има в Испания, Великобритания, Франция и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад на Амнести интернешъл за света и България
Доклад на "Амнести интернешъл" за света и България
Харисън Форд все пак е приземил самолета си на грешна писта
Харисън Форд все пак е приземил самолета си на грешна писта