НОВИНИ

Спящи клетки на "Ислямска държава" в Северен Кавказ

Между 2 хиляди и 900 и 5 хиляди граждани на Русия воюват за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, сочат данни на неправителствената организация Международна кризисна група. Повечето от тях са от района на Северен Кавказ. Пред БНТ изследователката на ислямизма и тероризма Екатерина Сокирянская коментира, че намалява потокът от руски граждани, които се присъединяват към "Ислямска държава". Защо обаче опасността от тероризъм в Русия не намаляла, разказва Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:08, 02.07.2016
Чете се за: 01:40 мин.
По света

Две войни, хиляди атентати, десетки хиляди жертви. Сепаратизъм, ислямистки групировки, износ на бойци за Сирия и Ирак. Това е тъмната нова история на иначе пъстрия от народи и култури Северен Кавказ.

Екатерина Сокириянская, Международна кризисна група: Разговарях с един човек, жител на република Дагестан, учител, който е прекарал пет месеца и половина в "Ислямска държава". Жена му избягала там с двете им дъщери. Той тръгнал да я търси, намерил я, тя вече се била омъжила за друг, а него обявила за вероотстъпник. Нелегално той успял да изкара децата си извън Сирия. Истински герой.

Такива истории може да чуете от Екатерина Сокирянская, признат експерт по радикализацията в Северен Кавказ. Днес, казва тя, потокът от заминаващи да воюват към "Ислямска държава" от Русия не е спрял, но се свива. А от 2014 г. насам броят на атентатите и жертвите им в Северен Кавказ намалява наполовина всяка година.

Екатерина Сокириянская, Международна кризисна група: Тези, които останаха в нелегалните групировки в Северен Кавказ - те вече са малки, силно отслабени, през 2015 г. се заклеха във вярност на "Ислямска държава" и тя обяви създаването на своя нова провинция Вилает Кавказ. Затова безусловно опасността за Русия се запазва.

Олимпиадатa в Сочи в началото на 2014 г. е крайъгълно събитие. Заради открито отправената от местните ислямисти заплаха, руските спецслужби увеличават силовия натиск и използват и нестандартни методи. Отравят лидера на терористичната групировка "Имарат Кавказ" Доку Умаров, режат комуникациите и финансирането на екстремистите. И нямат нищо против те да напускат Русия.

Екатерина Сокириянская, Международна кризисна група: Много наши източници, включително от силовите структури, казват, че направо са дали зелен коридор на бойците да заминат за Сирия, а на консервативните мюсюлмани - за Турция. Но след Олимпиадата подходът много рязко се променя.

Сега спецслужбите възпират заминаващите и често са критикувани за прекомерно насилие, особено в Чечения и Дагестан. Наказанието за участие в незаконни бойни действия в чужбина е увеличено до 10 години затвор.

Екатерина Сокирянская, Международна кризисна група: Към края "Един от най-важните фактори за присъединяване към "Ислямска държава" това е факторът на отмъщението. Хората искат да отмъщават. Младите са толкова озлобени, жадни за мъст. Както ми каза един салафит - те искат да отмъщават красиво, театрално, така както прави "Ислямска държава".

Подкрепата за "Ислямска държава" в Северен Кавказ, а и в други региони, все пак я има, подхранвана и от липса на социална справедливост и перспектива.

Екатерина Сокирянская, Международна кризисна група: Репресивните мерки плюс ефективността на идеологията продължават да привличат младежи. Често пъти става въпрос за много млади хора - от Чечения заминават 15-16 годишни, момичета на 17 години. От друга страна остават спящи клетки на Ислямска държава - симпатизанти, които лесно могат да се мобилизират не само в Северен Кавказ, но и в цяла Русия.

Експертите виждат изход, когато силовият подход към дерадикализация бъде балансиран с повече мека сила - повече диалог с младите и с умерените мюсюлмански лидери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Витошки напеви огласиха Кладница
"Витошки напеви" огласиха Кладница
Опасностите, които крият басейните
Опасностите, които крият басейните