Как „Игра на тронове“ предизвика туристически бум

Няколко държави преживяват туристически бум, благодарение на снимките на сериала „Игра на тронове“, осъществени там.

от БНТ
13:26, 18.02.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Животът

Възможно ли е няколко кадъра от филм да превърнат малък хърватски замък популярен колкото Версай? Да, ако филмът е „Игра на тронове“, а крепостта - дом на главната героиня Денерис. Подобно чудо се случва не само в Хърватска, но и в Малта, Северна Ирландия и Исландия.

Навсякъде, където се появяват екипите на сериала, те предизвикват туристическа мания, а печалбите в малките градчета скачат почти с 600 процента. Страстта на зрителите е увеличила посещаемостта им средно със 120 процента.

;

Най-облагодетелствана е Северна Ирландия. Там запалените фенове са очаквани с отворени обятия от местните хора, които са подготвили албуми със снимки на всички места, появили се в „Игра на тронове“. Според вестник „Таймс", продукцията е изхарчила 140 милиона евро и е създала 900 работни места в Ирландия.

В Хърватска и Дубровник също се възползват от масовото нашествие на почитатели. Те вече организират три часови турове, при които разказват историята на средновековните фамилии. Цената е около 57 евро на човек.

Такива чудеса се случват рядко. За да се развива туризмът, е необходимо повече постоянство, а ръст от 7-10 процента се смята за изключителен.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова свиква форум за защита правата на децата, останали без родители
Мая Манолова свиква форум за защита правата на децата, останали без родители
Израелският премиер отправи предупреждение към Иран заради Сирия
Израелският премиер отправи предупреждение към Иран заради Сирия