От днес до неделя Пловдив става център на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване, който по традиция се провежда в Международния панаир. Тази година фокусът е поставен върху дигиталното управление на земеделието, а изложението "Фудтех" акцентира върху детското хранене и възпитанието на децата в правилни хранителни навици. Вижте повече подробности от прякото включване на кореспондента ни от Пловдив Мариела Хубинова.
This is a modal window.
В ОУ "Петър Берон" от близо 15 години децата се хранят в стола. За разлика от много други учебни заведения в Пловдив, където се разчита на кетъринг, тук опитни готвачи ежедневно приготвят на място храната. Училищната столова често се превръща и в място за изнесени уроци и дескусии по темата здравословно хранене.
Бистра Лютова – класен ръководител на 3 "А" клас в ОУ "Петър Берон": Аз искам да започна този час с една мисъл на древен философ – ние не живеем да ядем, а ядем за да живеем.
Третокласниците от класа на госпожа Бистра Лютова се учат и как да направят полезен сандвич. Могат да различават бял от пълнозърнест хляб и знаят, че пълноценното хранене включва три основни хранения с две междинни, защото децата имат нужда от много енергия. Стараят се плодовете и зеленчуците ежедневно да присъстват в менюто им, ограничават солта и захарните изделия. А на форума "Фудтех" в Международен панаир Пловдив ще обогатят още повече познанията си с една занимателна игра.
Марияна Кукушева – председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите: Голямата тема отново е детското хранене, полезността към храната, уважението към храната, към хората, които произвеждат самата храна, пътят на храната от нивата до трапезата,всички тези неща, които нашите бъдещи потребители трябва да знаят. Защото децата са тези, които най- лесно могат да бъдат облъчени през различни форуми през интернет пространството.
Почти всички в 3"А" клас спортуват активно или посещават заниманията по йога в училище. Според Бистра Лютова все по-често родителите обръщат внимание на семейната трапеза да присъстват качествени, разнообразни и полезни храни.