НОВИНИ

В Кюстендил поискаха повече мерки за сигурност след убийството при меле с роми

Нелепата смърт на 35-годишния Валери Дъбов, който беше убит в неделя при масов бой в Кюстендил, предизвика остри реакции сред гражданите. Те организираха среща с кмета на общината Петър Паунов и представители на полицията, на която зададоха редица въпроси, свързани със сигурността и спазването на реда и законите.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
06:50, 20.02.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Преди срещата, хората сведоха глава и почетоха с едноминутно мълчание паметта на Валери Дъбов. За тях той е герой, губейки своя живот, за да спаси други хора участвали в побоя в неделя.

Преди дни стана ясно, че заподозряният за убийството на Дъбов е от ромската фамилия "Голъовците". Той е носел газов пистолет и хладно оръжие. Има криминално минало. В тази връзка хората попитаха докога криминално проявени лица ще са на свобода.

Кметът Паунов увери, че в града няма етническо напрежение. Много от хората обаче споделиха, че се страхуват от ромската фамилия Голъовците, които нашумяха през 2009 г., когато 9 души участваха в нападение и убийство на пазач на черешови масиви. Всички бяха осъдени и получиха общо 99 г. затвор.

Николай Камбуров: Не се чувствам сигурен в Кюстендил, рано сутрин в 7.30 да заколят човек, като прасе, това нормално ли е в една държава в 21 век, всеки ще се страхува... Знаем, че са утрепали човек, лежали са по затвори, който и да е ще се страхува, и ходят на групи.

Кметът увери, че над 180 видеокамери в града следят за всяко нарушение, а в ромския квартал ежедневно има полицейско присъствие.

Петър Паунов-кмет на община Кюстендил: Криминалният контингент се следи изкъсо, за това уверявам, че се касае само за битов инцидент и нямаме проблем с никаква друга престъпност. Тези хора ще си получат заслуженото, целият клан абсолютно също, ако продължава с арогантното поведение, но за всичко това трябва да бъдем своевременно уведомени.
;

За да няма подобни инциденти, в които заради голямо количество изпит алкохол и последвало меле, си отива човешки живот, хората предлагат да се въведе по строг контрол върху режим на нощните заведенията, както и да бъде забранен достъпът на криминално проявени лица в тях.

Кристина Мирчева: Ако работи заведението 24 часа, да има охрана, да има полиция пред заведението, защото всеки пиян отива там , всеки пият отива и стават побоища.

Кметът Паунов припомни, че преди години пред всяка дискотека е имало патрулна кола на полицията и линейка. Собственици на заведения обаче по съдебен ред премахнали тази мярка.

Паунов каза още, че предстои среща, на която бизнесът и полицията ще обсъдят нови мерки за затягане режима на нощните заведения в града.

Днес жители на Кюстендил се прощават с Валери Дъбов, бяха събрани и над 4000 лв., които ще бъдат дарени на майката на Дъбов, която живее под наем и е безработна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивският панаир е домакин на международното изложение АГРА
Пловдивският панаир е домакин на международното изложение "АГРА"
Супер Луната в небето над Испания
Супер Луната в небето над Испания