ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как се прави маджун

bnt avatar logo от Автор: Анелия Петрова, Оператор: Александър Леви
A+ A-
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Как се прави маджун показаха днес жителите на силистренското село Смилец. Така те възродиха стара традиция за приготвянето на едно ястие, което е на път да изчезне от българската трапеза. Преди десетилетия на село е нямало къща, в която да не се...

Как се прави маджун

Как се прави маджун показаха днес жителите на силистренското село Смилец. Така те възродиха стара традиция за приготвянето на едно ястие, което е на път да изчезне от българската трапеза.

Преди десетилетия на село е нямало къща, в която да не се приготвя маджун.

„Нямало е, защото не е имало друг подсладител, който да се използва през зимата, той е много траен продукт, между другото, трае години наред“, разказва Марийка Иванова.

Оказва се, че приготвянето му не е лесна работа и отнема цял ден. Освен достатъчно узрели дини, майсторлъкът на хубавия маджун е и в огъня. За това се правят и котлони, вкопани в земята.

„То иначе няма сваряване, то са 2-3 каруци дини, това всичко ври трябва да ври да се прецеди и после да се налее в тавите и пак да ври. Дълга работа“, обясни Гина Иванова.

В целия процес на приготвяне участваха и децата, увлечени от усърдието на своите баби. След повече от 8 часа трудът на всички е възнаграден с няколко тави маджун.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?