Как се прави маджун показаха днес жителите на силистренското село Смилец. Така те възродиха стара традиция за приготвянето на едно ястие, което е на път да изчезне от българската трапеза. Преди десетилетия на село е нямало къща, в която да не се...
Как се прави маджун показаха днес жителите на силистренското село Смилец. Така те възродиха стара традиция за приготвянето на едно ястие, което е на път да изчезне от българската трапеза.
Преди десетилетия на село е нямало къща, в която да не се приготвя маджун.
„Нямало е, защото не е имало друг подсладител, който да се използва през зимата, той е много траен продукт, между другото, трае години наред“, разказва Марийка Иванова.
Оказва се, че приготвянето му не е лесна работа и отнема цял ден. Освен достатъчно узрели дини, майсторлъкът на хубавия маджун е и в огъня. За това се правят и котлони, вкопани в земята.
„То иначе няма сваряване, то са 2-3 каруци дини, това всичко ври трябва да ври да се прецеди и после да се налее в тавите и пак да ври. Дълга работа“, обясни Гина Иванова.
В целия процес на приготвяне участваха и децата, увлечени от усърдието на своите баби. След повече от 8 часа трудът на всички е възнаграден с няколко тави маджун.
"Хората са полудели просто": Дни преди Коледа голямото пазаруване е в разгара си
Коледно ретро пътешествие в София: От днес тръгва безплатният "Коледен автобус"
Турция вдига таксите за преминаване на търговски кораби през Босфора и Дарданелите