НОВИНИ

Експерт: Най-вероятната причина за срива на фейсбук е вътрешна грешка

В сряда социалните мрежи Фейсбук, Инстраграм и WhatsApp се сринаха. От Фейсбук обявиха, че причината е промяна на сървърната конфигурация, но не се пояснява нищо конкретно. Какво породи този срив и има ли сигурност за нашите лични данни в интернет пространството коментира Димитър Ганчев от интернет общество - България в сутрешния блок на БНТ.Вижте още във видеото:

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 15.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Димитър Ганчев сподели, че обществото е много заинтригувано какво се точно се е случило и защо до момента нищо конкретно не се съобщава.

Димитър Ганчев, Интернет общество - България: Необичайно е толкова дълго да не казват, при предишни подобни случаи излязоха с доста детайлно описание. Можем само да гадаем какво се е случило, според мен е свързано с ауторизацията на потребителите. Но начинът, по който се случи, не подсказва, че е атака, а вътрешна грешка, която няма как да отгатнем. Според мен е промяна, която те са правили и не са съобразили.

Димитър Ганчев допълни, че е възможно да е направена в алгоритмите си или начинът, по който са съхраняват данни за потребителите.

;

Той допълни, че това виртуално пространство винаги е било несигурно.

Димитър Ганчев, Интернет общество - България: Когато предоставяме личните си данни, те са достъпни за всички. Подобен тип компании могат да разпространяват нашите данни. Не можем да избегнем този процес все още, но могат да се въведат законови регламенти.

Ганчев сподели, че сривът е продължил около 21 часа. Според него социалната мрежа е загубила около 10 млн. долара от рекламодатели, но по-големият проблем е повредената репутацията на компанията. Той коментира, че голяма част от бизнесите са установили, че е рисковано цялата им дейност да е съсредоточена в една социална мрежа и биха потърсили други алтернативи, изнасяйки част от разходите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При втория опит за регистрация парламентът събра кворум
При втория опит за регистрация парламентът събра кворум
Близо 50 са жертвите при стрелбата в две джамии в Нова Зеландия
Близо 50 са жертвите при стрелбата в две джамии в Нова Зеландия