НОВИНИ

В петък КЕВР ще реши с колко да поскъпне парното

В петък КЕВР окончателно ще обяви с колко ще поскъпне парното, стана ясно след бурно обсъждане на предложените от регулатора цени. Те предвиждат драстичен скок между 18 и 38 на сто на топлоснабдяването за различните градове на страната и на тока с около процент. Граждански организации поискаха отлагане на решението. Председателят на комисията Иван Иванов не отстъпи с мотива,че поскъпването на парното е неизбежно заради увеличението на газа с 30%. Омбудсманът Мая Манолова оспори сметките с аргумента, че на световните пазари синьото гориво се е увеличило едва с 15 на сто.

Николай Минков
от Николай Минков
19:13, 04.04.2017
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Още в началото заседанието на КЕВР бе прекъснато за кратко, след като представител на протестиращите нахлу и поиска членовете на регулатора да слязат при тях.

Антон Николов: Тези хора долу са озверели и зимата на 2013-та ще ви се стори като топъл летен дъжд. Кой от вас има смелостта от тази комисия да се изправи пред тези хора и да им обясни, защо те трябва да плащат по-скъпи сметки.

Никой от регулатора не се престраши да се срещне с протестиращите. Заседанието продължи с обществено обсъждане на предложените от КЕВР цени за парното, предвиждащи средно поскъпване с над 19 на сто. За София увеличението е с 23%, а в Плевен близо 39 на сто. Оказа се, обаче, че шефовете на топлофикациите са недоволни от тези стойности. За едни са ниски.

Георги Белев - управител на "Топлофикация-София": Тази цена, която се предлага да бъде приета за "Топлофикация-София" не покрива всички натрупани през годините отрицателни стойности на дружеството.

За други прекалено високи.

Йордан Василев - управител на "Топлофикация-Плевен": Защо не следва цената на топлината енергия цената на газа. Това би попречило на дружеството за привличане на големи клиенти.

Представители на граждански организации обвиниха КЕВР, че умишлено използва властовия вакуум, за да наложи шоковите цени.

Огнян Винаров - "Движение за енергийна независимост": Няма сега комисия за контрол и наблюдение дейността на КЕВР, която Искрен Веселинов ръководеше, използвате отсъствието и на Народното събрание и искате да прокарате цената.
Георги Христов - Гражданско движение "Днес": Ние сме внесли аргументирано становище при президента и при служебния министър- председател, с което искаме незабавно да се спрат всички действия по промяна на всякакви цени в България.

Според омбудсмана Мая Манолова, готвеното поскъпване на парното е финансово необосновано.

Мая Манолова - омбудсман на България: Така и не чухме ясно и разбираемо, защо при 15% повишаване цената на природния газ на световните пазари в България той беше увеличен с близо 30%. И в момента сме участници или по-точно наблюдатели на това, какво се случва по веригата с всички останали цени.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма да се откаже от 30-процентното увеличени на газа, което автоматично оскъпява и парното, като се оправда с договор между "Булгаргаз" и "Газпром".

Иван Иванов - председател на КЕВР: От 1 април т. г. "Газпром" начислява по-високите цени, определени съгласно договора към "Булгаргаз". "Булгаргаз" трябва да изплаща редовно, защото в противен случай ще бъде прекъснато подаването на газ към България.

Възражения срещу предложените цени ще бъдат приемани от регулатора до края на утрешния ден, а окончателните им стойности ще бъдат обявени в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жельо Бойчев: Не може да има такова шоково покачване на цените на газа
Жельо Бойчев: Не може да има такова шоково покачване на цените на газа
Засилено полицейско присъствие в метрото срещу тероризъм
Засилено полицейско присъствие в метрото срещу тероризъм