В Пловдив вече е въведена система за събиране на хранителни отпадъци от заведенията чрез специализирани машини. Три камиона събират остатъците от храна от 180 обекта в централната градска част. Това е част от цялостната политика на Общината за въвеждане на разделно събиране на отпадъците в целия град.
Системата е въведена, след като много от заведенията изхвърляли хранителните остатъци в съдовете за смесен битов отпадък, предназначени за граждани. Сега по график машините събират боклуците директно от всеки един ресторант. Самите отпадъци се поставят в 120-литрови контейнери тип "куки", осигурени от Общината.
Иван Стоянов – директор на общинско предприятие "Чистота": "По този начин хранителният отпадък няма да влиза в съдовете за смесен битов отпадък за граждани. Няма да има замърсяване и миризми през лятото. Отделно може да се използва за биотор за компост, въвеждане на системата за оползотворяване на този отпадък."
Амбицията на общинското предприятие "Чистота" е на месец един камион да побира по 6 тона хранителни отпадъци.
За заведенията новата системата се оказва доста удобна, защото предават остатъците от храна директно на камиона.
Любен Тупаров – салонен управител на заведение: "Иначе допреди, като го нямаше, всичко се събираше на едно. Налагаше се ние да го хвърляме, което ни затруднява, а то в случая ни улеснява."
Системата ще бъде въведена поетапно в детските градини, болниците, столовете за обществено хранене и пазарите. До края на 2018-а година този вид разделно събиране трябва да заработи и в останалите райони на града.