НОВИНИ

Киберсигурност: Как ще се гарантира опазването на личните данни?

В периода на българското европредседателство влиза в сила нова евродиректива за повишаване на компютърната сигурност. Тя задължава фирми, държавни или общински организации, която са оператори на лични данни, до 25-ти май да назначат експерт по киберсигурността. Глоба до 10 млн. евро заплашва онези, които не изпълнят изискванията на Брюксел.

Николай Минков
от Николай Минков
09:27, 20.01.2018
Чете се за: 02:25 мин.
У нас

Над 370 000 са операторите на лични данни у нас. Това са банки, застрахователни и пенсионни компании, мобилни оператори, доставчици на интернет услуги, държавни и общински институции. Според новата евродиректива от средата на май над 50 000 от тях, които имат персонал над 40 служители, трябва да назначат служител по сигурността на личните данни. Причината - зачестилите хакерски атаки, на които е подложен Европейския съюз.

Пазаруваме по интернет, плащаме сметки по интернет, запознаваме се по интернет, обучават ни чрез интернет, лекуват ни чрез интернет. Живеем в интернет.

Бъдещето на човечеството никога не е изглеждало толкова оптимистично... Но какво би станало, ако така уреденият ни киберживот бъде саботиран.

Явор Колев - началник на отдел "Трансгранични престъпления" в ГДБОП: "Докато в началото на века като хакери се идентифицираха млади хора, които искаха да докажат пред интернет общността своите възможности, сега извършването на този тип престъпления е свързано с добиването на финансов ресурс. Основното престъпление в киберпространството е кражбата на лични данни, кражбата на финансова информация".

Днес модерните престъпления атакуват едновременно стотици хиляди потребители в интернет. Към тях се изпращат спам съобщения, които съдържат прикачен файл с т.нар. "малуеър". Това са най-често търговски съобщения, които автоматично се появяват при отварянето на нежелан от нас сайт. В опита си да ги премахнем с кликане върху тях те активират зловредния файл, който пробива защитата на нашия компютър.

Явор Колев - началник на отдел "Трансгранични престъпления" в ГДБОП: "Всички действия, които са извършвани от тази компютърна система, се контролират и се наблюдават от организираната престъпност и в различни етапи се краде различна информация. Дали това ще е следене на кореспонденция между фирмите, при която в определен етап се променя проформа фактурата и се подменя банковата сметка на получателя на финансовото нареждане. И по този начин от този тип атака - "man in the middle" се губят огромни средства - имаме български компании от порядъка на 600 до 1 млн. при еднократна трансакция".

Светломир Рандев е IT мениджър на фирма, която се занимава с търговия на едро с дървен материал и материали, които са свързани с мебелната промишленост. Признава, че фирмата е честа мишена на кибератаки от всякакъв вид. Според него зад атаките най-често стои стои конкуренцията. Най-неприятната атака, с която се сблъсква, е претоварване на електронната им страница с изкуствено генерирани от хакери посещения, което води до блокирането ѝ. Резултатът - клиентите нито могат да разгледат продуктовия каталог, нито да извършат онлайн пазаруване.

Светломир Рандев - IT мениджър на фирма: "Доста често се случва да получаваме стандартните атаки от типа за прекъсване достъпа до интернет - така наречените ДДОС-атаки, опити за претоварване на нашите сървъри, опити за затваряне на всичките ни онлайн услуги, които са определено пионерски за страната. Имаме доста неща, които не съществуват на пазара в България, освен при нас".

Както и в живота, така и в дигиталния свят, хакерите са два вида - черни и бели. Приликата е, че основната им цел е да разбият киберзащитите на дадена система и да достигнат до данните в нея. Разликите са, че едните злоупотребяват с информацията за лична облага, а другите използват наученото, за да подобрят компютърната защита и да направят системата по-устойчива срещу всякакъв вид злонамерено проникване. Представител на втората група е Красимир Коцев - откриваме го на едно от любимите му места - Панчаревското езеро.

Красимир Коцев - експерт по киберсигурност: " През годините, през които учих, доста мои приятели и познати се сблъскаха с проблеми със сигурността. Техните имейл акаунти бяха хакнати и компютрите им бяха подслушвани, машините им бяха заразявани с вируси и със зловреден софтуер. Това нещо ме накара да са позаинтересувам повече по темата и да проуча как всъщност се случват тези неща. Да проуча повече за компютърната сигурност, защо те биват атакувани и по какъв начин. Как те могат да се предпазят от това нещо. Помислих, че това би могло да бъде моята професионална реализация, тъй като ще има доста компании, корпорации и различни лица, които ще страдат от същите проблеми, от които страдаха моите приятели.

За да отговори на зачестилите кибератаки през юли 2016 година, правителството прие Национална стратегия за киберсигурност. Тя стъпва на Европейската директива за сигурност. Целта е да се обединят и координират усилията на държавните институции, бизнеса, научната общност и на цялото общество, за повишаване сигурността на компютърните комуникации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените на Пучини в Софийската опера
"Жените на Пучини" в Софийската опера
Как Община Варна насърчава децата да спортуват
Как Община Варна насърчава децата да спортуват