Пускат през май третата линия на метрото

Третата линия на метрото в столицата ще бъде завършена през май месец, като надеждите са да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има. Това каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, в "Сутрешния блок".

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
08:05, 04.02.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД: В момента ние сме на първия етап от строителството на третата линия на метрото. То е 8 км с 8 метростанции, като 5 от тях ще бъдат пуснати по график май месец. Надяваме се малко да се съкрати това време, но сериозно отклонение няма да има.

Вторият етап, който включва метростанциите "Орлов мост", на театъра "Зад канала" и първата на "Владимир Вазов", ще бъде завършен три месеца по-късно.

"През късната есен мислим, че ще бъде пуснат и участъка в "Овча купел". Общо 12 км с 12 метростанции", каза той.

Строителството е приключило на метростанциите от третата линия на метрото, освен на тази в "Овча купел", защото там срокът не е изтекъл. Остава изградените да бъдат почистени.

Изпитанията трябва да приключат в посочените срокове.

Системите са повече и автоматиката е по-сложна отколкото на първите линии, добави инж. Стоян Братоев.

Инж. Стоян Братоев: Ние в момента имаме 20 влака доставени, които се намират в процес на изпитание. Имаме в момента договор за още 10, но те не са необходими за тези два етапа в момента.
Влакове има обезпечени.

Трафикът ще бъде облекчен със завършването на третия лъч на метрото, но от друга страна се появяват все повече автомобили, поясни експертът.

Инж. Стоян Братоев: Когато цялостно се завърши дори стигат 200 000, когато се завършат третият и четвъртият етап на метрото и тогава вече метрото ще превозва почти 600 000 души, а с пускането на първия и втория етап ще доближи 500 000 на ден цялото метро.

Цялото интервю вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вековен дъб от Ново село участва в „Европейско дърво на 2020
Вековен дъб от Ново село участва в „Европейско дърво на 2020"
Проф. Кременски: Коронавирусът е устойчив в околната среда не повече от 2 часа
Проф. Кременски: Коронавирусът е устойчив в околната среда не повече от 2 часа