САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Колко пари ще изхарчим за коледните празници?

Българите ще похарчат над една четвърт от месечния си доход по Коледа, показват изчисленията на икономисти. Най-много средства ще отидат за нови дрехи и играчки.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Антоанета Чакандракова
20:55, 16.12.2018
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Преди да преминем към безконтролно харчене по празниците е добре да си направим сметката, съветват експерти.

Първата стъпка е оценка на наличните ни средства - с какви точно пари разполагаме до следващата заплата. След това пресмятаме колко пари планираме да отделим за подаръци. Добре е да имаме представа предварително какво точно и на каква цена ще купим. След като извадим стойността на подаръците, получаваме сумата, която ни остава.

И тук вариантите са много. Ако остатъкът е достатъчен, за да оцелеем през месеца, ние имаме добре балансиран бюджет. В случай обаче, че не достигат пари - сме изправени пред няколко варианта.

Най-добрият според специалистите, но и най-трудно постижим, е да увеличим доходите си. Вторият вариант е да използваме спестяванията си.

Експертите по финансова грамотност съветват ако ни се наложи да използваме спестявания, да го правим, а не да взимаме заем, за да си пазим лихвите по депозита. Причината - в единия случай ще загубим лихвата за спестявания, а във втория ще платим много по-висока лихва за заем.

Най-лошият вариант, до който може да стигнем по празниците, е да взимаме заеми - от роднини или от банка и фирма за бързи кредити.

;

Как на практика обаче се готвят да посрещнат празниците в Пловдив?

Дни преди Коледа вече започна трескавото пазаруване на подаръци за близките ни хора. Данни от изследване показват, че българинът средно отделя около 25% от месечния си доход за празнични покупки. Финансови анализатори съветват да харчим разумно, за да не съжаляваме след това.

И тази година най-предпочитаните подаръци са смартфоните, бялата и черната техника, козметиката и бижутата. Търговските центрове предлагат намаления на голяма част от артикулите. Повечето хора вече са направили разчет на бюджета.

;

Финансистът Светозар Гледачев обаче смята, че българинът е финансово неинтелигентен и препоръчва да внимаваме с разходите по празниците.

Светозар Гледачев, финансов анализатор: Който не може да си позволи, няма смисъл да се напъва да направи героични усилия, защото този подарък е само една мимолетна радост. Нека да има някакви подаръци, но не надхвърляйте възможностите си. А в момента българинът прави точно това.

Наблюденията показват, че много хора дори теглят потребителски или бързи кредити, за да зарадват с подарък близките си. По Коледа ръстът на този вид задължения се увеличава с над 10%.

Светозар Гледачев, финансов анализатор: Важното е отношението. Коледа е духовен празник. Парите, които ще изхарчете за безамислени подаръци може да направите по някакъв начин да решите вашите житейски проблеми, да инвестирате или в образование на вас, на децата ви или в нещо друго, нещо смислено.
;

А какви са големите разходи, които ни очакват?

Първо през зимата сметките за отопление и ток са по-високи, веднъж заради студа и използването на повече енергия и втори път заради увеличените през лятото цени.

Второ, по празниците отиват повече пари за храна, защото имаме повече поводи да каним гости и да се събираме вкъщи и трето експертите са категорични, че именно зимата е и времето за възникване на повече непредвидени разходи. Повод за подобен разход може да бъде и простата настинка.

Така че, празнувайте, купувайте подаръци, но не забравяйте да мислите и за после.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мястото на войната е в музея или хаштаг #къдесибил91-ва
Мястото на войната е в музея или хаштаг #къдесибил91-ва
Трима души загинаха при автобусна катастрофа в заснежена Сърбия
Трима души загинаха при автобусна катастрофа в заснежена Сърбия