НОВИНИ

Кръстиха астероиди на велики българи

Откритите от Обсерватория "Звездно общество А79" астероиди бяха кръстени на Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарски и Раковски.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
12:55, 25.02.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
Кръстиха астероиди на велики българи

Международният астрономически съюз одобри предложените от наши астрономи астероиди да носят имената на наши велики личности.

Откритите от Обсерватория "Звездно общество А79", астероиди бяха кръстени на Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарскии и Раковски, съобщиха от обсерваторията. След проведена миналата година анкета, повечето българи гласуваха за Аспарух, но нашите астрономи решиха да увековечат повече наши известни личности.

Ние сме преди всичко патриоти и този символичен жест допринася за историята на нашата родина, коментира д-р Фратев от А79. Поради факта, че руски учени са кръстили астероид с името Борис, то българското предложение беше наименувано като Boris-Mikhail = 2009 QS33. До дни за всеки от нашите велики българи сайтовете на НАСА и всички международни каталози ще добавят и кратка биографична справка. Наред с Ботев и Левски в Космоса "полетяха" и други наши исторически личности, а това е най-малкото което може да направим, заявяват от А79.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ
Георги Лозанов подаде оставка от СЕМ
Отворен за движение е ГКПП Кулата
Отворен за движение е ГКПП "Кулата"