НОВИНИ

Кунева: Досега 19 зрелостници са хванати да преписват

Този път имаме 19 сигнала дотук, 19 зрелостници, които са се опитали да препишат, каза пред журналисти в парламента министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

bnt avatar logo
от БТА
15:15, 20.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още
кунева досега зрелостници хванати преписват

Матурите са начин най-напред да се покаже какво е научил ученикът, т.е. че има зрялост в знанията, но и в поведението, посочи тя. Затова за мен преписването е толкова важен сигнал на какво сме успели да научим това поколение, добави Кунева. По думите й матурите са оценка и за учебните програми дали подготвят учениците така, че да минат изпитите, които ги съпоставят с връстниците им в Европа.
Просветният министър каза, че матурите се провеждат само осем години и е изучила слабите мести в предходните години. Тези засилени мерки, които направихме в училищата - размяната на местата, да не се държат в същото училище, много камери, дори химикалките, с които учениците пишат - всичко това беше, защото е ясно, че при съвременните технологии едва ли някой ще извади няколко листа и ще преписва от тях, но в момента, в който се обявят матурите и темите, има възможност отговорите да се качат в интернет, обясни Меглена Кунева. По думите й това е невъзможно да не се случи.
В момента, в който се решат тестовете, те могат да бъдат качени в интернет, въпросът е решените кръстословици, както ги наричат някои ученици, да не се върнат в класната стая, каза просветният министър. Но иначе самият начин на изпитване може да бъде различен следващата година, например да са на три модула, добави тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работниците в Панагюрище са ранени при взрив на дезинфектант във фонтан
Работниците в Панагюрище са ранени при взрив на дезинфектант във фонтан
Ирина Бокова благодари на премиера за подкрепата
Ирина Бокова благодари на премиера за подкрепата