НОВИНИ

Менда Стоянова: Една четвърт от българските общини имат финансови проблеми

Една четвърт от българските общини имат финансови проблеми, каза пред БНТ председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 26.05.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Тя разясни приетите от народното събрание промени в Закона за публичните финанси, с които се регламентира как да се подпомагат финансово общините в затруднено положение.

6 са параметрите, които трябва да покриват местните бюджети и ако 3 от тях не са изпълнили това означава, че общината се нуждае от план за оздравяване, обясни Стоянова. Най-често проблемите идват от слаба събираемост на налозите или задлъжняване, след коригиране на финансирането по европрограми.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия: Много често малки общини поемат да изпълняват проекти по европрограми, които в пъти превишават бюджета им и има нарушения, което ги вкарва в невъзможност да изпълнят зададената корекция. От своя страна държавата, за да спаси общините от фалит, дава безлихвен заем и се получава хаос.

Менда Стоянова открои, че с измененията в Закона се цели въвеждане на ред в отношенията държава-общини. Тя коментира и собствените приходи на общините

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия: Трябва да се погледне имат ли общините собствени приходи, те са функция на икономиката на една община. Много от малките общини нямат такива приходи и бюджетът им е изцяло делегиран от държавата, а 90% от него отива за заплатите на хората в сферата на общинските услуги и такива общини са около една трета. И веднага си задаваме въпроса - трябва ли да има 265 общини в България, трябва ли да са със самостоятелна политика и бюджет, а една трета не могат.

Председателят на бюджетната комисия открои, че именно тази самостоятелна политика се прекратява при влизане в сила на оздравителния план:

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия: При оздравителния план всички решения се взимат само ако ги одобри финансовото министерство. Но дори и при такъв план, може да се окаже, че няма как да се спаси финансовото положение на общината и тогава съветът може да поиска държавата да й отпусне безлихвен заем. При определени условия може да се отпусне такъв и ако общината покаже,че се старае да подобри своето финансово положение, дори може и да ѝ се опрости и заема.

Вижте целия разговор в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелски бойни самолети нанесоха удари по обекти на Хамас в ивицата Газа
Израелски бойни самолети нанесоха удари по обекти на Хамас в ивицата Газа
Кризата от 2008 г. е причинила половин милион смъртни случая от рак в света
Кризата от 2008 г. е причинила половин милион смъртни случая от рак в света