800 лева е стартовата заплата за начинаещ готвач, а тази на професионалист с голям опит може да достигне и над пет хиляди лева. За да разкаже за предизвикателствата, пред който ежедневно се изправя, пред нашата камера застана шеф Иванов в Международния...
800 лева е стартовата заплата за начинаещ готвач, а тази на професионалист с голям опит може да достигне и над пет хиляди лева. За да разкаже за предизвикателствата, пред който ежедневно се изправя, пред нашата камера застана шеф Иванов в Международния ден на готвача.
„Канелонът, той ти е готов, може да сложеш едно чери доматче за декорация, побиета и той ти е готов“, обясни готвачът Димитър Иванов на помощника си.
15 години стаж стоят зад гърба на Димитър. Огромният опит му помага да ръководи 22 човека в кухнята. В нея винаги има и ученици от професионалните гимназии.
„Много ученици идват при нас на стаж, обучават се, виждат наистина как се работи в професионалните кухни. Младите колеги наистина трябва да бъдат много търпеливи. Всичко се учи с много време, много търпение и много работа“, каза Иванов.
А шеф Иванов наистина прекарва много време в кухнята, понякога и по 12 часа. Може би това е причината там да открие и любовта на живота си. Съпругата му също е готвач. Вкъщи обаче не се карат кой да застане зад печката, защото и двамата са доста ангажирани професионално.
Той има един прост съвет за успех в готвенето - пресни продукти и добре овкусена храна. Другото важно правило за него е винаги да дегустира всяка порция преди тя да бъде сервирана на клиента.
„Когато обърнем специално внимание на гостите, да попитаме как е била вечерта и те ви отговорят, че всичко е било перфектно, тотова е достатъчно да се почустваш удовлетворен от това, че си свършил добре своята работа“, каза Иванов.
Твърди, че ако можеше да избира днес, пак би направил същия избор на професия.
Снежна приказка на Бузлуджа, шофьорите внимателно да преминават прохода "Шипка"
Община Пловдив постави още помпи срещу наводненията край Южния обходен колектор
МВР: Ползвайте само официални места за обмяна на пари – банки или пощенски станции
"Пътна полиция": Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия