НОВИНИ

Наблюдатели за първите преки избори за новия Висш съдебен съвет

Приключиха изборите за членове на следващия Висш съдебен съвет от квотата на съдебната власт. Общите събрания на следователите, прокурорите и съдиите се проведоха в шест поредни съботи, в които бяха изслушвани концепциите на кандидатите, след което магистратите гласуваха. Последното събрание - на съдиите приключи късно снощи.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:53, 19.06.2017
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Организацията беше добра, но по-важен е ефектът, коментира Иван Брегов от Института за пазарна икономика.

Иван Брегов - Институт за пазарна икономика: Ефектът е, че съдиите оказаха сериозна съпротива на опита да бъде подменена собствената им воля и преценка. Те показаха честен избор, принципен избор, неповлиян от влиянията, които се опитваха да бъдат настанени в съдийското съсловие, прокурорите действаха също по своя преценка доколко са избрали най-добрите - ще покажат техните действия.

Според Брегов в избора си съдиите са заложили на умереност и опит. Извън Съдийската колегия останаха силно реформаторски настроените кандидатури.

Иван Брегов - Институт за пазарна икономика: Върховните съдии много трудно могат да се поставят в условия на зависимост, няма къде повече да се развиват освен да станат конституционни съдии. Разчитам да обезпечат една добра кадрова политика на ВСС.

Въпреки че не са се заявили прореформаторски - да повдигнат отново дискусия за статута на съдебната власт в Бг конституция. Изборите на магистратите отбелязаха изключително висока избирателна активност. На първи тур при съдиите тя достигна близо 90 процента.

Иванка Иванова - Отворено общество: Това според мене показва, че когато беше направена законодателната промяна - един човек един глас, по предложение на Съюза на съдиите. Това е отговаряло на една потребност от цялата система. Единственото място, на което можем да очакваме реално развитие на някаква форма на самоуправление, това е единствено при изборите на съдиите. Естеството на професията е такова, че там независимостта е най-голяма. Вие знаете, че при прокурорите и при следователите йерархичната структура и начинът, по който са организирани не предполага реално развитие на самоуправление.
Иван Брегов - Институт за пазарна икономика: При прокурорите самите събеседвания минаха по-бързо, като че ли показаха малко по-голяма предопределеност. Аз лично ги намирам за силно консервативни и този състав на прокурорската колегия може би ще повтори съдбата на сегашния - абсолютна доминанта на главния прокурор и липса на опозиционни въпроси и мнения.

Според наблюдателите, са останали съмнения около системата за електронно гласуване - свързани с тайната на вота и отчитането на резултата и ако има обжалване - то ще бъде възможност висящите въпроси да получат отговор в съда.

;

Главният прокурор оцени високо - прекият избор на професионалната квота във ВСС, според него те са се случили еднакво добре и при съдиите, и при прокурорите.

Сотир Цацаров - главен прокурор: "Избрани бяха колеги, които според мен заслужават уважение. Това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин - изборът на колегите заслужава уважение. И аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Разбира се, предстои да видим и избора на парламентарната квота. Прекият избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който вече е в парламента, също е израз на съдебната реформа. Ако намалим с две дози политиката в съдебната реформа, тя тази реформа току-виж се случила".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Розите на Малкия принц вече растат във Френската гимназия в Пловдив
Розите на Малкия принц вече растат във Френската гимназия в Пловдив
Богослови предлагат специалност Теология да стане защитена
Богослови предлагат специалност "Теология" да стане защитена