Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Наблюдатели за първите преки избори за новия Висш съдебен съвет

Приключиха изборите за членове на следващия Висш съдебен съвет от квотата на съдебната власт. Общите събрания на следователите, прокурорите и съдиите се проведоха в шест поредни съботи, в които бяха изслушвани концепциите на кандидатите, след което магистратите гласуваха. Последното събрание - на съдиите приключи късно снощи.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
18:53, 19.06.2017
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Организацията беше добра, но по-важен е ефектът, коментира Иван Брегов от Института за пазарна икономика.

Иван Брегов - Институт за пазарна икономика: Ефектът е, че съдиите оказаха сериозна съпротива на опита да бъде подменена собствената им воля и преценка. Те показаха честен избор, принципен избор, неповлиян от влиянията, които се опитваха да бъдат настанени в съдийското съсловие, прокурорите действаха също по своя преценка доколко са избрали най-добрите - ще покажат техните действия.

Според Брегов в избора си съдиите са заложили на умереност и опит. Извън Съдийската колегия останаха силно реформаторски настроените кандидатури.

Иван Брегов - Институт за пазарна икономика: Върховните съдии много трудно могат да се поставят в условия на зависимост, няма къде повече да се развиват освен да станат конституционни съдии. Разчитам да обезпечат една добра кадрова политика на ВСС.

Въпреки че не са се заявили прореформаторски - да повдигнат отново дискусия за статута на съдебната власт в Бг конституция. Изборите на магистратите отбелязаха изключително висока избирателна активност. На първи тур при съдиите тя достигна близо 90 процента.

Иванка Иванова - Отворено общество: Това според мене показва, че когато беше направена законодателната промяна - един човек един глас, по предложение на Съюза на съдиите. Това е отговаряло на една потребност от цялата система. Единственото място, на което можем да очакваме реално развитие на някаква форма на самоуправление, това е единствено при изборите на съдиите. Естеството на професията е такова, че там независимостта е най-голяма. Вие знаете, че при прокурорите и при следователите йерархичната структура и начинът, по който са организирани не предполага реално развитие на самоуправление.
Иван Брегов - Институт за пазарна икономика: При прокурорите самите събеседвания минаха по-бързо, като че ли показаха малко по-голяма предопределеност. Аз лично ги намирам за силно консервативни и този състав на прокурорската колегия може би ще повтори съдбата на сегашния - абсолютна доминанта на главния прокурор и липса на опозиционни въпроси и мнения.

Според наблюдателите, са останали съмнения около системата за електронно гласуване - свързани с тайната на вота и отчитането на резултата и ако има обжалване - то ще бъде възможност висящите въпроси да получат отговор в съда.

;

Главният прокурор оцени високо - прекият избор на професионалната квота във ВСС, според него те са се случили еднакво добре и при съдиите, и при прокурорите.

Сотир Цацаров - главен прокурор: "Избрани бяха колеги, които според мен заслужават уважение. Това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин - изборът на колегите заслужава уважение. И аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Разбира се, предстои да видим и избора на парламентарната квота. Прекият избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който вече е в парламента, също е израз на съдебната реформа. Ако намалим с две дози политиката в съдебната реформа, тя тази реформа току-виж се случила".
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Розите на Малкия принц вече растат във Френската гимназия в Пловдив
Розите на Малкия принц вече растат във Френската гимназия в Пловдив
Богослови предлагат специалност Теология да стане защитена
Богослови предлагат специалност "Теология" да стане защитена