САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Наследниците на Хоенцолерите си търсят имотите

Наследниците на имперската фамилия от Прусия, Хоенцолерите, имат претенции за обезщетение от Германия. След абдикацията на Вилхелм II през 1918 г., правителството конфискува неговото имущество. Неговите наследници сега настояват за право на живеене в поне един от дворците, връщане на няколко десетки хиляди произведения на изкуството, предмети със сантиментална стойност, а както и 1млн и 200 евро.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
21:11, 25.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Животът

Четири часа в Берлин представители на правителството, на провинциите и културни институции преговаряха с Хоенцолерите. Решение по проблемите не е намерено, но след ескалацията, се правят опити за сближаване.

Отношенията на държавата с представителите на фамилията са обтегнати.

Фридрих фон Пройзен, глава на фамилията Хоенцолерн: Навремето, като дете, ми се задаваха типичните въпроси, като: имаш ли корона, в замък ли живееш? Това беше ужасно дразнещо, особено като се опитваш да бъдеш, колкото се може по-обикновен.

Пра-правнукът на император Вилхелм II, Фридрих фон Пройзен, преговаря от години за обезщетение. От спора се стигна до скандал. Той иска да безплатно да живее и да ползва двореца Цецилиен хоф в Потсдам, възстановен със средства на данъкоплатците.

Дитмар Войдке, премиер на провинция Бранденбург: Ние настояваме дворците да се достъпни за обществеността. Това не може да се обвърже с право на живеене и ползване.

Хоенцолерите си искат обратно мебели, библиотеки и ценни платна от германски майстори като Адолф Менцел. Юристи считат казуса за изключително труден. По време на съветската окупация представителите на фамилията са обявени за военнопрестъпници и те действително са колаборирали с нацистите. Имуществото им е отнето. Затова е скандалът сега. По въпроса за двореца, след преговорите е възможно извънсъдебно споразумение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Украйна задържа руски танкер
Украйна задържа руски танкер
Столична община предлага 1,3 млн. лв. за къщата на Яворов
Столична община предлага 1,3 млн. лв. за къщата на Яворов