НОВИНИ

НС отложи гласуването на министерските оставки

Минути след началото на пленарното заседание председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че президентът Румен Радев не е подписал указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов. Затова със 121 гласа "за" депутатите отложиха гласуването на трите министерски назначения. В кулоарите Караянчева също изрази учудване, че в деловодството на Парламента няма Указ от Президентството.

Александър Марков
от Александър Марков Александър Марков
17:03, 13.09.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света
Цвета Караянчева, председател на НС: Аз нямам проблем с комуникациите и с президента, и с министър-председателя. Вчера се чух с президента и останах с впечатлението, че ще подпише документа. Към обяд.

От ГЕРБ изразиха готовност да проведат гласуването, когато указът постъпи в НС, и отказаха да коментират дали има умисъл в действията на президента Радев.

Георги Марков, ГЕРБ: Не мога да кажа, ще чакаме, сега... Ще изкараме още една-две седмици. Няма проблем.

Патриотите видяха проблем в комуникацията между президентството и Министерския съвет. Според Волен Сидеров, Румен Радев не е подписал указа с умисъл.

Волен Сидеров, председател на ПГ на ОП: Надявам се, че не иска да предизвика правителствена криза по този начин, като бави този указ, и по този начин да блокира желанието на парламентарното мнозинство да избере нови министри. Това не би било държавнически ход.

Според ДПС също има проблем в диалога между институциите.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Отношенията между институциите, за съжаление, не е на нужното и необходимото ниво. Според нас, държавата и обществото имат нужда от координация между институциите, за съжаление, наблюдаваме обратен процес.
;

От БСП също останаха изненадани, но заявиха, че самият президент трябва да обясни мотивите да не подпише сега указа.

Драгомир Стойнев, БСП за България: Така или иначе, дали ще се сменят имената, политиката си остава. Предполагам, че и новите министри са отгледани и охранени от ПП ГЕРБ, така че надали те ще променят политиката на това правителство. Трябва да има предсрочни избори, за да се промени моделът и начинът на управление на страната.

Регионалният министър Николай Нанков, който дойде в НС да разяснява текстове от Закона за пътищата, остана не по-малко изненадан от отложеното гласуване.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие в оставка: Имах между другото други очаквания за сутринта, бяхме настроени по друг повод да присъстваме, но продължаваме с работата до момента, до който ни прекратят пълномощията като министри.

В крайна сметка засега Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев все още са министри с подадени, но негласувани оставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 17 г: България с медал в отборното на Световното по художествена гимнастика
След 17 г: България с медал в отборното на Световното по художествена гимнастика
България излиза за много ценна победа срещу Иран (видео)
България излиза за много ценна победа срещу Иран (видео)