НОВИНИ

​От 1-ви декември газовият пазар у нас се либерализира

От 1-ви декември газовият пазар у нас ще бъде либерализиран, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Той прогнозира, че промяната няма да се отрази върху цената на синьото гориво и на парното. Според шефа на рагулатора, информацията за нефтени залежи в Черно море ще гарантират енергийната ни независимост още през следващото десетилетие.

Николай Минков
от Николай Минков
22:15, 02.11.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
​от декември газовият пазар нас либерализира

От 1-ви декември промишлените потребители ще могат сами да си избират доставчиците на газ. Такива обаче няма, тъй като Русия е единственият вносител. Поради тази причина председателят на КЕВР не очаква промяна в цената на синьото гориво и парното след либерализацията.

В бъдеще обаче Иванов прогнозира драстична промяна в пазара, след като бяха разкрити запаси от петрол в дълбоководната част на Черно море.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Казвам, че съм в голяма степен оптимист, че ще се открие и природен газ, който ще бъде обявен на един по-късен етап. Това е изключително важно за постигане енергийната сигурност на България в следващото десетилетие.

Според Иванов свободният газов пазар ще заработи ефективно след появата на повече доставчици и след като започнем ефективен добив на горива от собствените си находища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автобуси изведоха над 1600 деца от лагера Джунглата
Автобуси изведоха над 1600 деца от лагера "Джунглата"
Разрушиха болницата на края на града в Силистра (СНИМКИ)
Разрушиха "болницата на края на града" в Силистра (СНИМКИ)